Du är nu vid innehållet

Jättenattljusolja vid hud- och hormonrelaterade besvär

Jättenattljusolja kallas även kort för nattljusolja eller evening primrose oil på engelska. Oljan är rik på fleromättade fettsyror, speciellt GLA som bland annat har betydelse för en frisk och vital hud. Jättenattljusolja kan därmed ha stora fördelar både vid torr och åldrande hud samt vid yngre problemhud. Samt framför allt hälsoproblem relaterat till hormonbalansen så som PMS och klimakteriebesvär. Anledning är oljans rika innehåll av omega-6 fettsyran GLA.

Jättenattljusolja vid hud- och hormonrelaterade besvär
 • Jättenattljusolja 90 kapslar GLA burk
  Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Jättenattljusolja 90 kap

  279 kr BästsäljareAlpha Plus Jättenattljusolja innehåller fettsyran gammalinolensyra, GLA. Gamma-linolensyra är en fleromättad omega-6-fettsyra. GLA är essentiell och mKöp
 • Omega 3 & 6 Plus 200 ml

  398 kr Omega-3 och fettsyrorAlpha Plus Omega 3 & 6 Plus är en olja med kombination av omega- 3 fiskolja, omega-6 jättenattljusolja, E-vitamin, K2-vitamin och D3-vitamin. FettBevaka

Jättenattljus som läkeväxt
Jättenattljus är en tvåårig ört som tillhör dunörtsväxterna. Den kommer ursprungligen från Nordamerika och på 1700-talet hittade den sin väg till vår del av världen. Idag växer jättenattljus vilt i stora delar av Europa inklusive Sverige. Den har vackra, gula blommor som öppnar sig i skymningen och därav sitt namn. När blomman vissnar ersätts den med en fröskida med värdefulla frön vilka av man extraherar den uppskattade jättenattljusoljan. Oljan har under lång tid använts som ett naturmedel för sitt rika innehåll av den essentiella fettsyran GLA, som har betydelse för många viktiga kroppsfunktioner.

GLA (gammalinolensyra) fungerar som ett förstadium till prostaglandin, en grupp eikosanoider, hormonliknande ämnen som produceras i flera av kroppens vävnader och organ. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer i kroppen så som t.ex. hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader, uppbyggnad av hud, hår och naglar. Brist på prostaglandiner kan därför visa sig på många olika sätt. T.ex. kan det göra att huden förlorar sin smidighet, blir torr, rynkig, solkänslig och helt enkelt åldras snabbare. Brist kan även ge upphov till olika hudproblem som eksem, dermatit, akne och andra besvär som PMS, klimakteriebesvär och torra slemhinnor.

Jättenattljusolja vid PMS-symtom och klimakteriebesvär
Man har sett att kvinnor som lider av PMS ofta är bristfälliga i GLA. Dessutom är deras förmåga att konvertera omega-6 fettsyran LA (Linoleic acid ) till GLA ofta försämrad. Här har studier visat att komplettering med GLA kan ha en signifikant effekt på PMS-symtom, inklusive huvudvärk, depression, irritabilitet och uppblåsthet. Det kan också lindra premenstruell bröstsmärta och ömhet. Forskning visar att kvinnor som har brist på denna essentiella fettsyra är överkänsliga för hormonet prolaktin, vilket bidrar till bröstsmärta. GLA skapar hormonliknande föreningar som “stänger av” några av effekterna av prolaktin, vilket resulterar i mindre bröstsmärta. Enligt en studie om fettsyror såg man dessutom att symtom som vätskeretention, uppblåshet, akne, depression, irritabilitet och dimmigt tänkande förbättrades betydligt när man intog jättenattljusolja.

En studie som utfördes i november 2013 och publicerades i “Archives of Gynecology and Obstetrics” ville man se vilken effekt jättenattljusolja hade på värmevallningar under klimakteriet. 56 menopausala kvinnor deltog som antingen fick jättenattljusolja eller placebo under 6 veckor. Samtliga kvinnor genomgick en test innan och efter studieperioden genom att placeras på en flergradig skala som angav vilken nivå problemen omfattade. Hälften av kvinnorna fick en daglig dos av 500 mg jättenattljusolja, och den andra gruppen fick placebo. Efter 6 veckor kunde man se en tydlig sänkning av värmevallningar hos de kvinnor som fått jättenattljusolja jämfört med den grupp som fått placebo.

Man har sett att kvinnor som lider av PMS ofta har brist på GLA. Dessutom verkar deras förmåga att konvertera omega-6 fettsyran LA (Linoleic acid ) till GLA ofta vara försämrad. Här har studier (1) visat att tillskott av GLA kan ha en signifikant effekt på PMS-symtom, inklusive irritabilitet, huvudvärk, uppblåsthet och depression. Man såg även en lindring av premenstruell bröstsmärta och ömhet. Forskning visar att kvinnor som har brist på denna essentiella fettsyra är överkänsliga för hormonprolactin, vilket bidrar till bröstsmärta. GLA skapar hormonliknande föreningar som “stänger av” några av effekterna av prolaktin, vilket resulterar i mindre bröstsmärta. Enligt en annan studie (2) om fettsyror såg man dessutom att symtom som vätskeretention, uppblåsthet, akne, depression, irritabilitet och dimmigt tänkande förbättrades betydligt när man intog jättenattljusolja.

Det har gjorts över 30 studier (3) som har visat jättenattljusoljans potential som ett effektivt GLA-tillskott. Mer forskning behövs dock för att styrka oljans egenskaper på olika områden. Det är även viktigt att komma ihåg att där alltid måste råda en balans mellan omega-3 och omega-6 i kroppen. Extra intag av omega-6 kräver därför att man även får i sig mer omega-3.

Jättenattljusolja vid hudproblem
Enligt studier som publicerades i ”International Journal of Cosmetic Science” kan jättenattljusolja ha fördelar vid åldersrelaterade förändringar i huden så rodnad, fasthet, grovhet och spänst.

Jättenattljusolja kan även vara anmärkningsvärt effektiv för att lindra många symtom på eksem, inklusive klåda, rodnad och ödem (5). Man har sett att personer med eksem ofta har problem med att omsätta fettsyror och omvandla LA till GLA. Detta resulterar då i brist, vilket betyder att det kan vara fördelaktigt att tillföra kroppen GLA.

Vid en studie som publicerades i Indian Journal of Dermatology, Venereology och Leprology mättes effekten av tillskott av jättenattljusolja hos patienter med atopisk deramtit. Deltagarna fick 500 mg jättenattljusolja per dag och efter 5 månader visade hela 95 procent av patienterna en förbättring.

Det har gjorts över 30 studier som visar jättenattljusoljans potential som ett effektivt GLA-tillskott. Mer forskning behövs dock för att styrka oljans egenskaper på olika områden. Det är även viktigt att komma ihåg att där alltid måste råda en balans mellan omega-3 och omega-6 i kroppen. Extra intag av omega-6 kräver därför att man även får i sig mer omega-3.

Källor och Referenser:
(1) Whelan AM, Jurgens TM, Naylor H. Herbs, vitamins and minerals in the treatment of premenstrual syndrome: a systematic review. Can J Clin Pharmacol. 2009 Fall;16(3):e407-29. Epub 2009 Oct 29. Review.
(2) Supplementation with evening primrose oil in atopic dermatitis: effect on fatty acids in neutrophils and epidermis
(3) University af Maryland medical center

 • Collagen + Hyaluronsyra 120 kap

  241 kr BästsäljareAlpha Plus Collagen + Hyaluronsyra innehåller marint Typ I kollagen och hyaluronsyra samt bambuextrakt och C-vitamin. Vitamin C bidrar till normal kolKöp
 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  MSM + Vitamin C 90 tab

  132 kr C-vitaminerAlpha Plus MSM + Vitamin C innehåller en kombination av MSM och vitamin C. MSM är organiskt svavel och står för Metylsulfonylmetan. Vitamin C bidrar tKöp
 • Jättenattljusolja 90 kapslar GLA burk
  Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Jättenattljusolja 90 kap

  279 kr BästsäljareAlpha Plus Jättenattljusolja innehåller fettsyran gammalinolensyra, GLA. Gamma-linolensyra är en fleromättad omega-6-fettsyra. GLA är essentiell och mKöp

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.