Du är nu vid innehållet

Höga doser av vitaminer och mineraler gav oväntat positiva effekter

Höga doser av vitaminer och mineraler gav oväntat positiva effekter

Hur såg doserna ut?
Doseringarna av näringsämnen var ofta många gånger högre än vad som tidigare använts i studier. Exempelvis 1200 mg vitamin C, 25 000 IU vitamin A, 500 mg magnesium, 200 mg selen med mera. Hela listan med innehållet finns att läsa här på s. 3 i texten.

Slutsatser av forskningen

Nu vill forskarna gå vidare och bekräfta dessa resultat i andra studier. Det är första gången en forskargrupp använder sig av så höga doser av multivitamin- och mineraltillskott och att upprepa resultaten, helst av andra forskare, är då det normala inom medicinsk forskning. Inom skolmedicinen är statiner standardbehandling vid förebyggande av hjärtinfarkt, därför kan de inte i första hand rekommendera multi-vitamin och mineraltillskott som behandling. Men de skriver att för den som inte kan ta statiner är högdostillskott ett billigt alternativ att prova som de dessutom inte funnit i studien skulle ge några negativa effekter.

Referenser:

Issa OM et. al, Effect of high-dose oral multivitamins and minerals in participants not treated with statins in the randomized Trial to Assess Chelation Therapy (TACT), Am Heart J. 2018 Jan;195:70-77.

Klicka här för att läsa hela studien. 

Lämna en kommentar på Höga doser av vitaminer och mineraler gav oväntat positiva effekter

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *