Du är nu vid innehållet

Hjärnan – en väl integrerad del av vår kropp

Vår hjärna är fantastisk. Ett organ som väger i snitt 1,5 kilo hos en vuxen människa och som kan uträtta otroligt mycket saker för oss.

Hjärnan – en väl integrerad del av vår kropp

En frisk hjärna behöver flera saker för att kunna må bra:

 • optimal kost och näring,
 • rörelse,
 • återhämtning, och
 • stimulans.

Hjärnforskningen går framåt och genom att ta hänsyn till den, ny kunskap och nya erfarenheter inom näringsmedicin, så kan varje individ hitta en verksam kost och näring som faktiskt kan optimera hjärnfunktionen.

Funktionsnedsättningar i hjärnan
Nedsättning av hjärnfunktionen kan bero på livsstilen. Stress, felaktig kost, läkemedel och droger, alkohol, brist på rörelse, återhämtning eller brist på mening och mål. Problemen kan yttra sig på olika sätt: några kan drabbas av depression och ångest, medan andra kan få minnes-, koncentrations- och problem att fokusera.

Andra kan på sikt drabbas av demens med mera. Allting samspelar och hjärnan är en väl integrerad del av vår kropp. Om vi drabbas av ohälsa i tarmen påverkar det även hjärnan, drabbas vi av inflammationer och stress, drabbar det även hjärnan.

Den näring som vi får i oss kan antingen hjälpa vår hjärnas funktioner eller stjälpa dessa. Så vad du gör som helhet för din hälsa och kropp får också en stor betydelse för din hjärna!

Exempel på kognitiva besvär:

 • Problem med minne.
 • Koncentration.
 • Fokus.
 • Planering.
 • Organisera.
 • Lösa problem.
 • Förstå information.

Optimera din hjärna

Vår rekommendation för en mer optimal kognitiv funktion innefattar fyra viktiga delar:

Kost och näring
Kosten är en mycket viktig del i behandlingen. Att utesluta saker som belastar kroppen och som skapar inflammation och blodsockerobalanser är första steget.

Kosten bör bestå av:

 • Hälsosamma fetter, t.ex. avokado, MCT-olja/kokosolja, fet fisk, linfröolja, oliver.
 • Hälsosamma proteiner, t.ex. nötter/fröer, bönor och linser, vildfångad fisk, kött från gräsbetande djur.
 • Hälsosamma kolhydrater, t.ex. grönsaker, bär, frukter, rotfrukter, bönor/linser, havregryn.

Undvik följande:

 • Raffinerade kolhydrater som socker, läsk, godis, vitt mjöl, hel- och halvfabrikat.
 • Skadliga fetter som transfetter, härdade fetter, margariner, billiga matoljor samt majs-, solrosolja.
 • Mat som kan skapa inflammation såsom gluten och mjölkprodukter (förutom smör och yoghurt).

Livsstil/motion
Friska hjärnceller, samt bildning av regenererande processer stimuleras av cirkulationen och syresättningen som kommer från motion och rörelse.

Sociala interaktioner
Att omge sig med människor vi tycker om och att ha sociala kontakter och en tillhörighet är oerhört viktigt för vår hälsa.

Sömn och återhämtning
Under sömnen så reparerar vi vår hjärna och det vi har lärt oss under dagen kommer ytterligare att sjunka in i vårt medvetande.

Hjärnan behöver fett

DHA är ett fleromättat fett och en omega 3-fettsyra som finns i bl.a. fet fisk. Hjärnan behöver mycket av DHA för att kunna fungera optimalt. Det är en huvudkomponent i hjärnan och näthinnan och spelar en viktig roll vid överföringen av nervsignaler. Hjärnans grå substans består till en tredjedel av fleromättade fetter, främst från DHA.

Intag av omega-3-fett, framför allt DHA, bidrar till normal utveckling av hjärnan och ger en förbättrad inlärnings- och minnesfunktion. EPA och DHA bidrar även till hjärtats normala funktion, bland annat genom att kunna sänka blodtrycket och blodfetterna. Dessutom kan de skydda cellerna mot oxidativ stress, minska inflammation och förstärka immunförsvaret.

Alpha Plus produkter för hjärnan

Mighty Brain
Mighty Brain innehåller utvalda växt- och näringsämnen. Blåbär innehåller bland annat antocyaniner, medan lecitin är ett fosfor- och kvävehaltigt fettämne som finns i alla celler, bl a i nervsubstansen och i hjärnan. Litet tjockblad är en grobladsväxt. Rosenrot kallas ibland för nordens ginseng. Zink bidrar till normal kognitiv funktion. B12-vitamin bidrar till normal psykologisk funktion, till nervsystemets normala funktion samt till att minska trötthet och utmattning.

Läs mer om Mighty Brain  här »

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.