Du är nu vid innehållet

Hårmineralanalysens fördelar vid akne

Hårmineralanalysens fördelar vid akne

Har du eller någon i din närhet akne? Nina Jonasson, grundare av Hudkliniken i Ystad är en erfaren hudterapeut med vana att se till helheten. Hudens utseende är ett resultat av din livsstil och din hälsa på insidan. Här berättar Nina om acne och hur den går att komma till rätta med via en hårmineralanalys. 

Akne bland ungdomar är ett vanligt problem som inte alltid tas på allvar. Förmodligen på grund av att det är ett vanligt problem och en del av tonåren som för en del blir bättre med åren. Men akne är ett symtom på att kroppens fysiska hälsa inte är optimal och att det behövs en förändring i tonåringens liv, kostmässigt eller livsstilsmässigt. Ibland behövs både och för en framgångsrik förändring.

En tonåring upplever en fysiska omställning från barn till vuxen. Hormonellt utvecklas man till man eller kvinna och detta kräver specifik näring till de hormoner som är inblandade. Framförallt är det östrogen och progesteron (testosteron) som behöver vara i balans för en smidig övergång och en inte alltför obehaglig menstruation. Dessa två hormoner balanseras bland annat av tillgången på mineralerna koppar och zink.

Balansen mellan koppar och zink viktig

Koppar är ett mineral som det finns gott om i vår natur, i vårt dricksvatten och i de livsmedel som odlas i jorden. Zink däremot är ett mineral som de flesta lider brist på och som inte är lika närvarande i vår kost. Zink är också ett mineral som kroppen har svårt att absorbera och därför är tillgången på detta mineral av största vikt. På grund av detta är det lätt att det uppstår obalans mellan dessa två näringsämnen som i sin tur kan orsaka både hormonell obalans och en sämre hud. Zink är nämligen ett av de viktigaste mineralerna för en frisk hud och om tillgången är för liten när behovet är stort i tonåren kan det leda till hudproblem som akne.

Tjejer i tonåren som börjar med p-piller eller annan hormonell behandling kan också orsaka denna obalans. Det är också av samma anledning som p-piller i vissa fall kan lindra akne-utslag. Balansen mellan dessa hormoner är olika i olika p-piller men risken är stor att problemen återkommer när man upphör med sina p-piller. Näringsmässigt är obalansen kvar och kroppens zink-förråd behöver fortfarande fyllas på för bra hudhälsa och hormonell balans. Zink är även ett mineral som är delaktigt i över hundra enzymatiska processer i kroppen, bland annat matsmältningen, och ett viktigt näringsämne för god tarmhälsa och goda bakterier, även på huden.

Lämna en kommentar på Hårmineralanalysens fördelar vid akne

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *