Hälsocoachens guldkorn för bättre hormonbalans
Att ha en harmonisk hormonbalans är nog varje kvinnas dröm. Från pubertet, genom fertilitetens högtid och fram till ett fröjdefullt klimakterium.
Charlotta Lagerqvist driver hälsoföretaget Vitalista och är utbildad till diplomerad och certifierad hälsocoach. Hon är även yogalärare, delgrundare till podden Hälsosnack som är en av Sveriges största hälsopoddar. Charlotta är bland annat utbildad vid välrenommerade Paleo Institute och Institute of Integrative Nutrition. Här ger hon tips för bättre hormonbalans.
-
Denna produkt innehåller inga animaliska produkter
Vegan
B-komplex Time Release 90 tab
217 kr BästsäljareAlpha Plus B-Komplex TR innehåller ett komplex av B-vitaminer tillsammans med C-vitamin. Folsyra, B6-vitamin, B12-vitamin och biotin bidrar till normaKöp -
Denna produkt innehåller inga animaliska produkter
Vegan
Zink Plus 90 tab
188 kr ZinkAlpha Plus Zink Plus är ett kosttillskott som innehåller lättupptagligt zinkbisglycinat kombinerat med synergisten L-metionin. Zink är bland annat vikKöp
Tänk dig om du kunde slippa alla dessa symptom som många upplever i samband med en hormonrubbning eller obalans i hormonsystemet, såsom trötthet, ångest, humörsvängningar, svullna bröst, smärtsamma perioder, sötsug, tunnare hår, PMS, viktuppgång, huvud- och ledvärk, minskad sexlust med mycket mera. Och istället dansa dig igenom livets alla skiftningar och skeden.
Lyckligtvis finns det några gyllene nycklar för en bättre balans och de ser ungefär likadana ut genom alla dessa stadier. Charlotta Lagerqvist som är utbildad hälsocoach och funktionsmedicinsk terapeut, har identifierat de viktigaste av dem, tack vare att hennes egen väg har varit kantad av P-piller, PCOS, svårigheten att få barn, insulinkänslighet och stress. Idag hjälper hon andra kvinnor att hitta sin hormonbalans på naturlig väg.
The troublemakers? PMS är troligen det vanligaste symptomet och beror främst på östrogendominans och progesteronbrist. ”Om man har progesteronbrist kan de klassiska PMS-symptomen dyka upp som ett brev på posten”, berättar Charlotta. ”Svullenhet, ömma bröst, humörsvängningar, deppighet. Våra signalsubstanser kan vi också skylla på i detta fall, då de samspelar med och styr hormonerna.”
PMS kan bli värre ju närmare klimakteriet vi kommer, eftersom progesteronet i äggstockarna minskar automatiskt i kroppen från 35 års ålder. När vi då lägger på livsstilsfaktorer som stress kan det bli än värre, eftersom stresshormonet kortisol konkurrerar med progesteronet. För när progesteronet vill komma in i cellerna, så har kolesterolet företräde. Om vi då redan har lägre progesteron i kroppen, så blir det dubbel effekt.
Östrogendominans kan bero på ett antal olika faktorer. En orsak kan vara övervikt, där höga insulinnivåer driver på östrogenet. Leverns roll är att bryta ner överblivet östrogen och eftersom levern prioriterar att bryta ner skräpmat och alkohol stannar östrogenet kvar i kroppen. För mycket östrogen kan också bero på kemikalier som är hormonstörande, s k xenoöstrogener, som påminner om naturligt östrogen.
Ett kopparöverskott i kroppen kan också leda till för mycket östrogen och boven kan vara ”the Pill”. P-piller kan leda till näringsobalanser, där det drar upp koppar i kroppen och drar ner på zinket, två mineraler som samverkar. Det är viktigt att de är i balans med varandra.
P-piller i unga år kan dessutom också vara en faktor som allmänt spökar i hormonsystemet. De består av syntetiska hormoner som lägger locket på över vår naturliga hormoner, som då inte kan kommunicera med oss. ”Våra kroppar har heller inte receptorer som exakt matchar de här syntetiska hormonerna”, berättar Charlotta.
Många av oss kvinnor är prestationsdrottningar och duktiga flickor som planerar, levererar och kontrollerar vår omvärld, i tron om att livet blir bättre. Ingen bra idé, då det bara skapar en inre stress som inte lirar väl med hormonerna. ”Om plan A inte fungerar, så har vi plan B, C och troligen D,” erkänner Charlotta och syftar på sitt tidigare jag. ”Man måste träna bort detta beteende, det är ingenting som händer över en dag tyvärr. Börja med de mindre sakerna i livet, typ vad händer om jag inte viker tvätten idag, och försök släppa vissa saker till din partner eller någon i din närhet. Öva sedan upp dig, sak för sak.”
Lotta tycker att man kommer långt med livsstilsförändringar och kostomläggning. Men om man mår riktigt dåligt kan det vara värt att göra professionella tester i vården. Framförallt att kolla upp sköldkörteln (T3, T4 och TSH) som påverkar hormonerna. ”Symptom ska man ta på allvar”, betonar Charlotta. Med en hårmineralanalys kan man se relationen mellan koppar och zink som är så viktig, hur sköldkörteln mår och hur glad levern är.
Lottas gyllene nycklar för att uppgradera och optimera sitt hormonsystem
Stress management
- Stress kan vara en riktig bov i hormondramat. När för mycket stresshormoner cirkulerar i kroppen, ställer de till oreda i systemet. Vid negativ stress kan variationerna i kortisolnivåerna rubbas, vilket kan leda till rubbad ämnesomsättning och påföljande viktökning.
- Varva ner varje dag med någon typ av aktiv vila, typ yoga, meditation, tystnad, skogspromenad, djupandning eller bara ställa sig utanför och iaktta sin omvärld.
- Den lite djupare stressen kan bero på att man inte tar hänsyn till sig själv och sina egna behov. Ambitioner, självkännedom, självkärlek och självkänsla är viktiga spelare. Var-snäll-mot-dig-själv-tid är väsentlig.
Motionera lagom
Om kroppen lider av en obalans i hormonerna, som har resulterat i övervikt, spelar det ingen roll hur många gympass du gör eller varv du springer. Kroppen kommer inte att släppa ett gram så länge den känner sig stressad. Vilket den kan göra om du motionerar för mycket. Återhämtning är guld.
Kosten
- Ta hand om mage och tarm – och ditt insulin. Balanserade insulinnivåer är A och O för att hålla de övriga hormonerna i schack. Att hålla blodsockret jämt gör du enklast genom att minska på kolhydraterna.
- Ät mycket grönsaker, animaliskt protein av bra kvalitet, bra fetter, Omega-3-6-9 i korrekt ratio. Skippa härskna fetter och ät inte för mycket Omega-6, då det driver inflammation och påverkar hormonerna negativt.
- Go ”off white” och se om du känner någon skillnad – skippa det vita i form av socker, vitt ris, mjölkprodukter, mjölprodukter.
- Dra ner på alkoholen. Levern har svårt att bryta ner östrogen om levern är upptagen med alkohol, vilket den alltid prioriterar.
Nära relationer
Att umgås med sina nära och kära är viktigt och stimulerar serotoninet som i sin tur ökar progesteronet. ”Man kan göra hur som helst med maten, men har man dåliga relationer så är det där man måste sätta in krutet”, menar Charlotta.
Dygnsrytm
Många jobbar emot sin dygnsrytm. Man lägger sig för sent, man är inte ute på dagen och får dagsljus, man tittar på sina blå skärmar på kvällen. Dessa parametrar stör vår dygnsrytm, vilket i sin tur stör våra hormoner. Ät inte för sent, skippa skärmen, ta gärna lite magnesium en halvtimme du går och lägger dig, i tid.
Kosttillskott
För att boosta hormonsystemet kan zink, B-komplex, magnesium (innan läggdags) och D-vitamin vara några värdefulla medhjälpare.
Plastdetox
- Plastic not fantastic! Du gör inte bara jorden en god gärning utan värnar även om dina hormoner om du minskar på plasten. I de flesta plastförpackningar gömmer sig s k xenoöstrogener, syntetiska ”låtsasöstrogener” som skapar oreda genom att cirkulera i blodet.
- Släng även ut alla syntetiska parfymer som är sprängfyllda med oredovisade ämnen som stör. Skippa alla sköljmedel. Se till att det du smörjer in dig med är naturligt och gärna ekologiskt.
Summa summarum
- Mycket grönsaker, kött & fisk av bra kvalitet, inget socker och skräpmat, bra fetter; avokado, kokosolja, nötter, smör, fet fisk
- Andas, meditera, vistas i naturen
- Se till att få dina 8 timmar
- Undvik kemikalier som parfymer och minska på plastförpackningar
- Motionera lagom
- Häng mycket med nära och kära
Charlottas sista ord, “Börja långsamt, step by step. Du är värd att vara den där fantastiska kvinnan som du vill vara. Förändra ditt liv av ren självkärlek.”
Vill du komma i kontakt med Charlotta? Maila på lotta@vitalista.se
*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.