Du är nu vid innehållet

Glutation

Glutation är en viktig försvarare i kroppen mot bl a miljögifter och toxiner. Kroppen tillverkar glutation på egen hand, men denna produktion minskar med åldern med cirka en procent per år från 20 års ålder. Desto mindre glutation du har i dina celler, desto snabbare åldras du. Testa några av våra kosttillskott Liposomal Curcumin, Liposomal C-vitamin, Liposomal B12 med folsyra och Liposomal Glutation för ett effektivt upptag av näringsämnen.

Glutation

Glutation – cellernas viktigaste försvarare 

Glutation är en tripeptid innehållande aminosyrorna glycin, cystein och glutaminsyra. Glutationkomplexet är cellernas viktigaste antioxidant och då glutation finns i varje cell i kroppen är antioxidantåtgärder effektiva för att skydda mot sjukdom och reparera skador i hela kroppen. Dessutom tros glutation skydda andra antioxidanters (bland annat vitamin C och E), förlängning och öka deras effektivitet.

Glutation fungerar också direkt mot miljögifter som skapar degenerativa sjukdomar genom att binda till sig dessa toxiner och eliminera dem genom urin eller galla. För när immunsystemet stressas av föroreningar som kemikalier vissa läkemedel, skräpmat, infektioner, strålning, emotionell stress och alla typer av trauma, urlakas kroppen snabbt av glutation.

Vår glutationnivå tenderar dessutom att sjunka när vi blir äldre och utsätts för kroniska sjukdomar. Nivåerna i kroppen dör snabbt ut. Det kan liknas vid ett ständigt behov att ladda ett batteri som jämt ger ut kraft.

Mediciner och glutation
Många läkemedel urlakar också kroppen på glutation. Para-cetamol bryter ned glutationsförrådet i levern och acitylsalisylsyra slukar glutation. På olika akutmottagningar i USA använder man NAC (N-acetylcystein) och liponsyra i stora doser för att motverka toxiska reaktioner från paracetamol.

Glutationhalter och din hälsa
Sjunkande glutationhalter snabbar på åldringstakten och ger dig sämre immunförsvar. En av de mest avgörande skillnaderna mellan friska och sjuka åldringar är att friska åldringar har högre mängd glutation i sitt blod. Här är den intracellulära återvinningen av glutation viktig. Glutation bildas från prekursorerna och aminosyrorna glycin, glutamat, cystein eller cystin. Cystein är den mest kritiska eftersom den oftast saknas i vår kost och ofta förstörs i mag-tarmkanalen som en potentiellt giftig fri molekyl .

Glutationsökning från livsmedel
Lyckligtvis finns det bra matkällor och kosttillskott som kan hjälpa till att fylla på den glutation vi förbrukar. Det är matkällor som består av kött, färska frukter, grönsaker och speciellt utvalda kosttillskott. Det finns en naturlig matkomponent med hög koncentration av glutationprekursorer (inklusive cystein), s.k. mjölk-serum-proteinkoncentrat – eller vassleprotein.

Ett högkvalitativt vassleproteintillskott är ett bra sätt att förnya glutation. Det är komponenterna serumalbumin, alfalaktalbumin och laktoferrin i vassle och i råmjölk som är effektiva för regeneration av glutation. För att utveckla den högsta glutationsnivån inom dina celler, är vassle eller råmjölk från ren obehandlad mjölk (icke denaturerad form) det som behövs.

Glutationsperoxidas (GPX)
Egentligen hittar man inte glutation i några livsmedelskällor eftersom glutation tillverkas i kroppen. Intressant är dock att glutationperoxidas (GPX) finns i nästan alla frukter och grönsaker. Glutationperoxidas är ett antioxidant enzym och det är mycket effektivt för att nollställa fria radikaler. Glutationperoxidas kan mätas i blodet och anses kunna visa tillståndet och mängden av glutation i kroppen.

Ät livsmedel med hög halt GPX eftersom GPX är en kraftfull kämpe av fria radikaler. Konsumera gärna livsmedel rika på svavel innehållande aminosyror som kan bidra till att öka glutationsnivåerna.

Följande livsmedel hjälper din kropp att skapa mer glutation: avokado, sparris, broccoli, vitlök, råa ägg, spenat, tomater, valnötter, gurkmeja och även färskt obehandlat kött.

Livsmedlen måste vara råa/färska samt ekologiska mejeriprodukter. Köttet bör vara från gräsutfodrade källor, fria från tillsatta hormoner. Ovanstående livsmedel innehåller eller skapar de nödvändiga prekursorerna för intracellulär tillverkning av glutation.

Glutationsökning genom kosttillskott
Oavsett hur sträng, noggrann och konsekvent du är med maten så är verkligheten att det är orealistiskt att förvänta sig att öka sin glutationsnivå i tillräckligt hög grad bara från matkällorna i denna förgiftad värld.

Du bör inta både en optimal kost och flera kosttillskott som hjälper kroppen att producera mer glutation om du vill ha ett maximalt skydd. Kosttillskott som verkligen hjälper dig att höja glutationnivån är kosttillskott som innehåller glutationförelöpare (prekursorer). Det kan öka tillverkning med hela 300 % eller mer.

Tips på kosttillskott 

Här är några kosttillskott som hjälper till att öka glutations-nivån naturligt:

C-vitamin
Dagligt intag av höga doser C-vitamin (2-10 gram) har visat sig hjälpa till att öka glutation i kroppen. Testa vårt tillskott Liposomal C-vitamin.

Vassleproteinisolat
Vassleprotein innehåller proteiner som alfalaktalbumin som är rik på svavelhaltiga aminosyror. Pastörisering och homogenisering förstör de känsliga disulfidbindningarna som ger dessa proteiner deras bioaktivitet. Odenaturerat/obehandlat vassleprotein är en icke uppvärmd produkt som bevarar bioaktiva aminosyror, såsom cystin. För att utveckla de högsta glutationnivåerna inom dina celler är det vassle eller råmjölk från ren obehandlad mjölk som behövs. Vassle som är denaturerat/behandlat med värme och pastoriserat är en bra proteinkälla, men kommer inte att öka dina glutationvärden märkbart.

Curcumin (Gurkmeja)
Curcumin (gurkmeja) kan i hjärnan öka uttrycket av glutation-S-transferas och skydda neuroner som utsätts för oxidativ stress.Testa vårt tillskott Liposomal Curcumin.

Selen
Selen är en co-faktor för enzymet glutationperoxidas. Selen som kosttillskott har blivit populärt eftersom vissa studier tyder på att de kan spela en viktig roll för ett friskt immunsystem samt ge god avgiftnings- och sköldkörtelfunktion.

Glutation
Det finns blandade studier kring användning av glutation som kosttillskott i form av pulver, kapslar eller tabletter. De flesta studier tyder att glutation som kosttillskott inte tas upp väl och endast har liten eller ingen påverkan på glutationvärden i blodet.

Kombinationer
Kosttillskottskombinationer som ger oss förelöpare till glutation är t.ex. folsyra, cystein, alfaliponsyra och selen.Testa vårt kosttillskott Liposomal B12 med folsyra.

Flytande liposomalt glutation
Lättupptagligt glutation i nanopartiklar, bunden med fosfolipider och vatten. Det rapporteras ha en liknande effekt som intravenöst glutation och höjer glutationperoxidas i blodet bättre än andra kosttillskott. Testa vårt tillskott Liposomal Glutation.

Intravenöst glutation
Flera tusen integrativa läkare använder glutation i USA, Europa och Asien framgångsrikt. Upptaget och effekten har visat sig vara mycket god, men behandlingen behöver ges i en serie för att ha god effekt. Den amerikanska neurologen dr David Perlmutter har använt intravenöst glutation i mer än 10 år på flera tusen patienter med neurologiska besvär. Han har sagt att 80 – 90 % av patienter med Parkinsons sjukdom som behandlades med glutation har förbättrat sitt tillstånd dramatiskt.

Han menar att glutation inte höjer nivåerna av dopamin, men gör att dopaminet i hjärnan bli mer effektivt. Han noterade även att glutation kan öka känsligheten för signalsubstansen serotonin, vilket kan förklara varför många av hans deprimerade Parkinsonpatienter förbättras så markant. Titta gärna på dr David Perlmutters videoklipp som illustrerar hans framgång med invenös glutation och Parkinson. Mer information finns att hitta här.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.