Du är nu vid innehållet

Friskare liv med rätt mat!

Friskare liv med rätt mat!

Jag tänkte frångå mitt skrivande om träning och istället skriva om en bok jag verkligen rekommenderar om du vill satsa på att få ett friskare liv. Helt ärligt är jag ingen stor fan av mat- och kokböcker, jag är helt enkelt både för lat och för oorganiserad för att följa recept, men det finns undantag. Boken “Friskare liv” av Ellinor Ladenberg visade sig vara just ett sådant. Och egentligen hänger det ju ihop väldigt mycket med träning för ger du inte kroppen rätt näring och energi så blir träningen lidande, eller hur?

Ellinor är Näringsterapeut med specialinriktning på nutrition och mat som medicin. Hon är utbildad både i USA och i Sverige och hon är en mycket populär föreläsare oavsett kundkategori.
Boken är oerhört pedagogiskt upplagd med både receptförslag på olika måltider, smoothies, bröd, mellanmål med mera, tips på vad du ska handla och olika ersättningsprodukter. Mitt personliga favoritkapitel är det om hur man fermenterar, blötlägger samt hur man odlar och använder groddar. Trodde jag kunde det där men fick en massa nya roliga tips och förslag.

För att få veta lite mer om både Ellinor och boken bad jag henne svara på några frågor som jag delar med mig av till dig.

Hur kom det sig att du skrev den här boken?
– Jag ville skriva en bok till alla människor som vill ha hjälp med inspiration kring att göra en kostförändring men som inte vet hur de ska börja eller vad de ka äta. Eftersom jag träffar många elever (arbetar som huvudlärare i Kost- och Näring för PTs m m) företagare, privatpersoner som inte vet hur de ska börja eller vill ha ny inspiration kring hur man kan tänka kring kosten så är denna bok till alla dem.

Vem är den till/för?
– Boken passar lika bra för studenten som just flyttat hemifrån, till familjen som vill ha ny inspiration eller till pensionären. Det är en bred bok som passar många.

När/hur kan jag använda den?
– Du kan använda boken om du vill få inspiration till recept inom frukost, lunch, middag, smoothies, musli, bröd, efterrätter (alla recept är späckade med näring och dessutom glutenfria, mjölkfria och sockerfria). I boken står det också om fermentering av grönsaker eller kombucha. Du kan använda boken som en slags motivation kring hur du börjar från början med att göra en kostförändring, vad du ska handla och vad du ska rensa ut – det finns listor på detta och mycket mer.

Vad har du alltid hemma i ditt skafferi och din kyl?
– Oj, vilken kul fråga! Jag har ganska mycket stapelvaror, jag kan räkna upp några här: Olivolja, kokosolja, smör, en stor mängd kryddor (basilika, timjan, rosmarin, dragon, persilja, dill, gurkmeja, ingefära, havssalt m m), bönor i tetra pack, ägg, lök i alla former: vitlök, rödlök, gullök, färsk frukt, färska grönsaker, oliver, nötter, alltid frysta bär i frysen….

Lämna en kommentar på Friskare liv med rätt mat!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *