Du är nu vid innehållet

Från tidigare sjöfarare till upptäcktsresande: C-vitamin har varit en livräddare i århundraden

Visste du att en av de mest dramatiska berättelserna om C-vitamin börjar på de stora haven? Det var inte bara vind i seglen som avgjorde om sjömännen skulle överleva sina långa resor. C-vitamin, en enkel men kraftfull näringskälla, kunde betyda skillnaden mellan liv och död.

Från tidigare sjöfarare till upptäcktsresande: C-vitamin har varit en livräddare i århundraden

C-vitaminens betydelse genom århundraden

Under 1400-talet led den portugisiske sjöfarare Vasco da Gama och hans besättning tunga förluster på grund av skörbjugg, en sjukdom orsakad av brist på C-vitamin. Trots sina stora förluster klarade sig Vasco da Gama och har gått till historien som den som först färdades sjövägen från Europa till Indien.

Vasco da Gamas plågor var långt ifrån enskilda fall; skörbjugg har skördat miljontals offer genom seklerna. Trots att man redan under järnåldern kände till botemedel mot bristsjukdomen dröjde det ända till slutet av 1700-talet innan man anpassade de sjöfarandes kost för att motverka skörbjugg.

C–vitamin gav brittiskt sjöherravälde

Tvåhundra år efter Vasco da Gama, undvek den brittiska upptäcktsresande James Cook skörbjuggens dödliga grepp genom att föra med sig livsmedel rika på C-vitamin, på sina långa seglatser. James Cook kartlade världen under tre sjöresor och upptäckte bland annat Nya Zeeland.

Under sina resor bunkrade James Cook frukt och grönt. Han gjorde stora ansträngningar för att skaffa färska citrusfrukter och grönsaker under sina stopp i olika hamnar, och förstod deras betydelse för att förebygga skörbjugg. Men surkål var det främsta livsmedlet han använde, på grund av dess långa hållbarhet och höga C-vitamininnehåll, vilket var avgörande för långa perioder till sjöss.

James Cook förebyggande strategi med C-vitamin visade hur essentiellt detta vitamin var för människors överlevnad. Den brittiska flottan tog till sig denna kunskap – och ett ökat intag av C-vitamin bidrog i högsta grad till Storbritanniens dominans på världshaven.

Vasco da Gama till vänster och James Cook till höger.

Vikten av C-vitamin idag

I dagens samhälle är vi inte längre hotade av skörbjugg, men vår kropp behöver fortfarande C-vitamin för att fungera optimalt. Det stärker immunförsvaret, behövs för normal sårläkning och hjälper till att bekämpa oxidativ stress.

Och även om vi inte seglar över haven, är våra moderna liv fyllda med utmaningar där vitamin C är lika avgörande. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.

Dessutom bidrar C-vitamin till en normal energinivå, vilket minskar trötthet och utmattning. C-vitamin hjälper också till att öka upptaget av järn. En viktig egenskap eftersom drygt 30% av alla kvinnor i fertil ålder har järnbrist – en vanlig orsak till trötthet.

Upptäck vårt sortiment av C-vitaminer här >

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.