Du är nu vid innehållet

DUTCH: Testet som ger status för stresshormonerna

DUTCH: Testet som ger status för stresshormonerna

Det här är ett inlägg om Carrie Jones utbildning för Alpha Plus, hösten 2017. Vill du gå en kommande, spännande kurs med Alpha Plus? Läs mer på Alpha Plus utbildningssida

Emotionella, fysiska, psykologiska, miljömässiga eller kemiska påfrestningar sänder alla signaler till kroppen och hjärnan att anpassa sig till stressen. Om stressen är kortvarig blir vi snart lugna igen och kan återhämta oss. Problem brukar dyka upp först när stressen har pågått ett tag. Den har då hunnit skapa hormonobalanser som ger symtom. Det kan handla om trötthet, infertilitet, hudproblem, ökad oönskad hårväxt, minskad sexlust, sömnproblem och humörsvängningar för att nämna några. Med ett DUTCH-test kan du få en komplett bild av kortisolstatus och relaterade hormoner.

Egentligen är det logiskt. Varför skulle kroppen prioritera fertilitet och lugn och ro när en akut fara pågår? För det är så kroppen tolkar stressen, även den dagliga vi är så vana vid att vi knappt märker den. Istället väljer kroppen att pumpa på med stresshormoner som gör oss redo att fly eller fäkta. Bildningen av det kvinnliga könshormonet progesteron är ett bra exempel på hur det kan se ut. Progesteron tillverkas huvudsakligen av gulkroppen i äggstocken efter ägglossning, och i stora mängder av moderkakan under graviditeten. Effekterna av progesteron är bland annat att det påverkar GABA, en av de lugnande neurotransmittorerna, så vi känner oss harmoniska och kan sova gott. Hormonet är också ett förstadium till kortisol. Det här innebär att ni när vi är stressade behöver binjurarna progesteron för att tillverka kortisol och progesteronet sjunker. Listan på symtom vid lågt progesteron är lång, du kan till exempel uppleva PMS, infertilitet, sömnproblem eller rubbningar i menscykeln.

Kortisol – vän eller fiende?
Binjurarna sitter ovanpå våra njurar och är mycket viktiga hormonella körtlar. De är en del i vår stressaxel, HPA-axeln (hypothalamus, pituitary and adrenal axis). Ute i binjurebarken tillverkar bland annat kortisol, hormonet som ofta får skulden för många mindre önskvärda effekter. Men värt att komma ihåg är att utan kortisol överlever vi inte. Det reglerar blodtryck, blodsocker och immunförsvar och vissa funktionsmedicinare kallar det snarare ett överlevnadshormon än ett stresshormon. Och alla som har upplevt lågt kortisol vet hur viktigt hormonet är för att reglera vår energi. Inne i binjuremärgen tillverkas flera av våra könshormoner, för kvinnor till exempel 100 procent av DHEA och 25 procent testosteron (män tillverkar testosteron främst i testiklarna).

Nivåerna av kortisol ska toppa på morgonen för att få oss vakna upp och bli alterta efter vår sömn. Den här toppen kallas för Cortisol Awakening Response eller CAR. För mycket kortisol är inte bra då det tyder på en morgon som är alltför stressig men ett för lågt påslag kan också vara problematiskt och orsaka trötthet och minskat driv.
Begreppet trötta binjurar har blivit vanligt, men det är viktigt att påminna om att det i själva verket inte handlar om att binjurarna inte kan tillverka kortisol, utan om att hjärnan bromsar produktionen. Om kortisolnivåerna under en lång period varit höga tolkar hypotalamus i hjärnan det som att det finns för mycket av hormonet. Hypotalamus skickar då ut mindre av Korticotropinfrisättande hormon (CRH) till hypofysen som i sin tur minskar mängden Adrenokortikotropt hormon (ACTH), vilket slutligen resulterar i lägre frisättning av kortisol.

Det är nu vi kan känna oss trötta men uppe i varv, söt- och saltsugna, få rubbad dygnsrytm, bli infektionskänsliga med mera. Ellinor Ladenberg har i sitt inlägg en utförligare lista på symtom på för högt respektive lågt kortisol. Värt att påminna om är att det finns sjukdomar som påverkar kortisolnivåerna och som kan vara livshotande och, därför ska symtom alltid tas på allvar. Tillsammans med kortisol frisätts c-vitamin och binjurarna är faktiskt det organet i kroppen som är mest rikt på c-vitamin. Pantotensyra eller vitamin B5 är viktigt för att kunna bilda kortisol i binjuren.

Fler näringsämnen som är viktiga för HPA-axeln:
Zink
Järn
Selen
Magnesium
Teanin

Adaptogener balanserar stressnivåerna
Adaptogener är växter med förmågan att balansera vår stressrespons genom att påverka HPA-axeln och det sympatiska nervsystemet. Ashwaganda är en adaptogen som kan sänka kortisolnivåer och förbättra sömn och energinivåer. En annan välkänd adaptogen är rosenrot eller rhodiola. Rhodiola användes redan på vikingatiden för att öka energi och mental styrka. Rhodiola kan öka nivåerna av dopamin och noradrenalin i hjärnan och även hjälpa mitokondrierna i sitt arbete. Ett adaptogenkomplex som Adreno Plus, ger dig det bästa av flera adaptogener för att du ska vara i balans. Behöver du extra lugn är det bra att fylla på med magnesium, teanin, inositol och kolin som alla finns i B-relax. För större effekt kan du välja att ta både B-relax och Adreno Plus tillsammans och de finns kombinerade i Energibalanspaketet.

11bHSD – Enzymerna som avgör tillgängligt kortisol
Cirka 80 procent av kortisolet som cirkulerar är i en metaboliserad form. Mindre än 5 procent är i den fria formen och det är endast den fria formen som kan binda till och aktivera receptorerna. Det metaboliserade kortisolet är alltså viktigt för att veta hur mycket kortisol som produceras. Två enzymer som är viktiga för denna balans är:
– 11bHSD1
Tar kortison och bildar inaktivt kortisol. Enzymet finns bland annat i fettcellerna och om dess aktivitet ökar, resulterar det i att cellerna uppfattar en ökning av kortisol och lagrar fett. Det här enzymets aktivitet kan bland annat minskas med gurkmeja. Även tillskott eller livsstil som minskar kortisolet minskar enzymet.
– 11bHSD2
Bildar kortison från kortisol och minskar mängden fritt kortisol, vilket ger lägre effekt av hormonet i kroppen. För att öka det här enzymet kan du använda gurkmeja som alltså verkar balanserande på aktivt kortisol och även retinolsyra (aktiv form av a-vitamin).

Balansen mellan kortisol och kortison är viktig och aktiviteten av 11bHSD1 kan mätas genom att titta på de relativa mängderna av metaboliter i urinen.

Träning för stressade
Anabol betyder uppbyggande och innebär processen att ta ett enklare material och skapa ett mer komplext. Ett exempel på uppbyggnad kan vara att ta aminosyror för att bygga på myosin- och aktinfilamenten i våra muskler. Uppbyggande hormoner är till exempel DHEA eller testosteron. Kortisol å andra sidan är ett katabolt eller nedbrytande hormon. Återigen är det här en överlevnadsmekanism. När kortisolet bryter ner muskler är det för att frigöra aminosyrorna som sedan kan ombildas till glukos i levern. Sedan är tanken att glukoset ska hjälpa oss att fly eller fäkta från den hotande situationen.
Carrie var väldigt tydlig med att hon inte rekommenderar långa konditionspass för den som har symtom som tyder på att kroppen är stressad. Det kan nämligen öka de katabola processerna som även ökar naturligt när vi åldras. Istället rekommenderar hon styrketräning och HIIT (intervall-träning) som är uppbyggande och även om de också är en stress på kroppen pågår de under kortare tid.

Melatonin främsta sömnhormonet
Melatonin tillverkas inte av binjurarna men de är i alla högsta grad involverade i hormonresponsen på stress. Melatonin bildas från serotonin i tallkottkörteln och styr vår dygnsrytm. Utsöndringen sker motsatt mot kortisol och är högst på natten när vi sover (när kortisol är som lägst). När det mörknar ute börjar hjärnan att tillverka melatonin, vilket gör oss sömniga. Det här kan som du säkert hört förut, påverkas negativt av starka lampor och det blå ljuset från våra skärmar. Det lurar hjärnan att det är dag och blockerar bildningen av melatonin vilket kan orsaka sömnproblem. Förskjutningar av dygnsrytmen kan också orsakas av socker, koffein och alkohol. Melatonin styr också rytmen av utsöndring av kvinnliga könshormoner, är en stark antioxidant och förbättrar insulinkänsligheten. För bildningen av melatonin behöver vi tillräckliga mängder av aminosyran tryptofan men också B6-vitamin, magnesium och zink. Tallkottkörteln har också höga koncentrationer av omega-3 fettsyror och dessa behövs för normal funktion.

Kartlägg stress med DUTCH-testet
När det gäller testning av kortisolnivåer känner många till att man kan mäta i saliv, men det finns flera fördelar med att mäta i urin. Enligt Carrie Jones, naturläkare och funktionsmedicinare från USA, vill du med ett test ha reda på följande:
1. Kortisolproduktion/utsöndring
Hur mycket kortisol produceras av körtlarna och hur mycket utsöndras totalt?
2. Fritt kortisol
Hur mycket är obundet och tillgängligt?
3. Kortisolmönster
Hur ser dygnsrytmen av kortisol ut under dagen? Ser Cortisol Awakening Response (CAR) hälsosam ut?

Dried Urine Test for Comprehensive Hormones (DUTCH-test) kan ge svar på alla de frågorna. Testet mäter nivåer av hormoner och metaboliter i urin. Klienten får ett kit med 5 pappersremsor att doppa i urin vid 4 till 5 tidpunkter under ett dygn (den extra är om du går upp för att kissa på natten).

Med DUTCH-testet kan du få veta följande om nivåerna av stresshormoner:
– CAR
– Dygnsrytmen av kortisol
– Fritt kortisol och fritt kortison
– Metaboliserat kortison (cirka 80 procent av kortisolproduktionen)
– Visar relativa aktiviteten av enzymet 11bHSD baserat på kortisol och kortisonmetaboliter.
– Melatoninnivåer

Förutom stresshormonerna får du även veta omsättningen av könshormonerna progestron, androgener samt östrogener. Du får reda på mängd hormon samt vilka former. Hur mycket skadliga och cancerframkallande metaboliter finns? Med DUTCH-testet får du den mest omfattande analysen av binjure- och könshormoner som dessutom är enkelt för klienten att ta.

Carries råd för hälsosamma stresshormonnivåer
1. Uttrycket ”trötta binjurar” stämmer inte men HPA-axeln är involverad.
2. Adrenalin och noradrenalin frisätts omedelbart vid stress, kortisol cirka 10 minuter senare.
3. Sov tillräckligt för bra nivåer av melatonin och tillväxthormon.
4. När du testar hormonnivåer – testa fritt kortisol, metaboliserat kortisol, dygnsrytmen av kortisol och anabolt/katabolt mönster.
5. Se alltid till grundorsaken. Det går inte att rätta till kraftiga HPA-obalanser endast med tillskott.
6. Ta hand om dig själv, säg nej till sådant som inte är bra för dig, meditera, träna, drick vatten, stressa inte i onödan och klappa en hund så att du mår så bra som möjligt.

Är du nyfiken på att läsa mer om hormoner rekommenderas också Ellinor Ladenbergs inlägg: https://www.alpha-plus.se/blog/hormonkaos-eller-hormonbalans/ och https://www.alpha-plus.se/blog/hormonkaos-eller-hormonbalans-del-2 .

Lämna en kommentar på DUTCH: Testet som ger status för stresshormonerna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.