Du är nu vid innehållet

DNA – Arv och genetik

Människor är till 99,9 % lika varandra genetiskt, men den lilla andelen gener som är unika för varje person, kan spela stor roll för hälsan. Forskningen har nu kommit så långt att det går att använda DNA-analyser som ett verktyg för att skräddarsy hälsoråd om mat, motion, kosttillskott och andra miljöfaktorer. Generna kan ligga bakom ohälsa som övervikt, hjärt-kärlsjukdom och cancer, men de är bara en liten pusselbit för vår hälsa. Ca 10–15 % av din hälsa påverkas av dina gener men resterande 85 % beror på din livsstil och miljö. Om du vet om dina genetiska svagheter kan du med hjälp av hur du lever se till att dessa svagheter inte påverkar din hälsa negativt.

DNA – Arv och genetik

Epigenetik också avgörande

”Epi” betyder ovanpå och avslöjar att epigenetiken är något som händer ovanpå våra gener. Det är ”av-” och ”på-knappar” som cellerna kan sätta på gener för att öka eller minska deras aktivitet. Det som är så intressant med detta är att forskningen har visat att vi själva kan påverka vilken information som slås på och av!

Och ännu mer spännande är att man sett att våra brytare slås på och av redan i mammas mage eller ärvs från tidigare generationer. Ett exempel är att om din mamma åt mycket godis under graviditeten, slogs brytarna för sötsug på även hos dig. Då kan, trist nog, även brytarna för diabetes eller fetma slagits på.

Man har även sett hur träning kan påverka epigenetiken så att vi får ökad ämnesomsättning och minskad inflammation. Det kan dock vara trösterikt att veta att du kan bryta mönstret och se till att diabetesbrytaren hos dina barn inte slås på. Detta genom att själv äta mer hälsosamt, både före och under din graviditet.

Genprofiltester

För alla som vill veta mer om hur de med sin livsstil kan påverka sitt välmående och sin långsiktiga hälsa kan ett DNA-test bidra med information. Här är några exempel på vad du kan få veta med hjälp av ett test:

  • Fettmetabolism.
  • Detoxprocesser.
  • Inflammation.
  • Insulinkänslighet.
  • Benhälsa.
  • Järnomsättning.
  • Kostpåverkan.

Viktigt att komma ihåg är att effekten av alla genavvikelser går att påverka själv genom livsstilen. I de allra flesta fallen gäller det att följa de vanliga råden om hur man lever hälsosamt.

Individanpassad viktnedgång

Intressant för alla som har kämpat för att gå ner i vikt, men ändå inte lyckats nå sina mål. Generna kan avslöja vilken viktminskningsmetod som är den mest effektiva för individen. Det finns nämligen gener som gör oss mer kolhydratkänsliga, andra som gör att vi bör äta mindre fett och de som gör att mycket motion har stor betydelse för fettmängden på kroppen.

Analys för kvinnlig hälsa

Det går att testa för variationer i gener som påverkar omsättningen av östrogen i kroppen. Det kan visa vilka kvinnor som har högre risk för att drabbas av sjukdomar associerade med östrogendominans. Endometrios, bröst- /livmoder-/äggstockscancer, PMS eller myom har alla knutits till de kvinnliga könshormonerna.

Generna guidar träning

Idag finns många motionärer och idrottare som tränar hårt för att bli bättre i sin gren. Generna ger värdefull information om vilken träning man svarar bäst på, och vad man behöver träna mer av. Men om man uppskattar en viss träningsform finns det ingen anledning att byta bara för att gentestet säger annorlunda – träningen ger fortfarande samma hälsoeffekter.

Gör ett DNA-test

Alpha Plus tillhandahåller produkter specialanpassade för olika behov. IFM-kliniken erbjuder DNA-analyser med uppföljning och livsstilsråd för olika behov. Kika in på deras hemsida www.ifmkliniken.se så får du veta mer.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.