Du är nu vid innehållet

Probiotika – magens bästa bakterievän

Kan rätt bakterier få oss att bli lugnare, friskare och mer harmoniska? Det är inte alltid som kroppen är kompis med bakterier, men särskilt magen blir riktigt glad för probiotika. De goda bakterierna har nämligen en gynnsam effekt på dina tarmar. Så kanske är det bra för dig att köpa matvaror med probiotiska bakterier eller ta probiotiskt kosttillskott.

Probiotika – magens bästa bakterievän

Matsmältningskanalen innehåller mer än 500 olika typer av bakterier och, efter vad man tror, ca 100 triljoner individuella bakterier, av vilka de flesta är “goda”. Faktum är att du har 10 gånger mer bakterier i matsmältningskanalen än du har celler i hela kroppen. Näringstillskott med probiotika innehåller några av dessa bakteriestammarna och kan vara riktigt bra för hälsan.

Kärt barn har många namn
“Probiotika” är ett övergripande namn. Namnen på specifika tarmbakterier kan vara besvärliga eftersom det finns så många olika sorter. T ex lactobacillus är namnet på ett släkte bakterier som består av många arter. Inklusive L. acidophilus, L. rhamnosus och L. casei. Några arter, som t ex L. casei har underarter som L. casei GG. Men det är inte slut med det – alla bakterier har två namn, som Bifidobacteria bifidum; det första namnet visar släktet, det andra arttillhörigheten. Namnen är ofta förkortade som B. bifidum.

Probiotikans hälsosamma uppgift
Tarmbakterier bidrar till vår hälsa på flera olika sätt och tillskott med probiotika hjälper till att underlätta arbetet. Bakterierna hjälper oss att smälta maten och att skapa små mängder av en del vitaminer. De skyddar oss mot smittosamma bakterier, till största delen genom att vara så många att de “onda” helt enkelt inte får utrymme att leva. Tarmbakterier utsöndrar peptider (proteinliknande substanser) som hjälper vår immunaktivitet och våra försvar mot massor av olika hot.

Fördelarna för vår hälsa:

  1. Vid obalanserad tarmflora
    Misstänker du att det inte står helt rätt till bland bakterierna i magen? De sporbaserade mjölksyrabakterierna är unika eftersom de tar sig hela vägen ner till tjocktarmen där de gör nytta.
  2. Vid en antibiotikakur
    Tarmfloran slås lätt ur balans under en antibiotikakur, vilket kan skapa problem med magen och immunsystemet. Det är viktigt att stötta tarmfloran för att förhindra överväxt av skadliga mikroorganismer.
  3. Vid läckande tarm
    Bakteriestammarna som används i Sporebiotic har visat sig gynnsamma vid förekomsten av läckande tarm, ett tillstånd där de små hål vi har i tarmen blir för stora och riskerar att släppa igenom skadliga ämnen.
  4. Vid uppblåst mage
    Sporebiotic har i studier haft god effekt på att minska ammoniak- och vätgasproduktionen i tarmen vid matsmältning, något som är en vanlig orsak till gaser och uppblåsthet.
  5. Vid histaminintolerens
    Många vanliga tillskott av mjölksyrabakterier producerar histaminer och tåls därför sämre av de med histaminintolerans. Sporebiotic producerar dock inga histaminer.
  6. För slemhinnorna
    Bakteriefloran i tarmen samspelar med floran i ditt underliv. Mjölksyrabakterier fäster i slemhinnorna i både tarm och slida, och kan såldes verka för mikrobiotisk balans även där.

Vilken probiotika ska man äta?
Kosttillskott med probiotika kan innehålla många olika arter av goda bakterier. Produktens styrka, dvs antalet baciller per dos, baseras på antalet som fanns på tillverkningsdagen. Välj “färska” produkter och förvara dem i kylen för att behålla styrkan så länge som möjligt. Ta probiotika i slutet av en måltid för att skapa en “buffert” mot magsyrans bakteriedödande effekt.

Vilka matvaror ger samma effekt som kosttillskottet?

  • Du kan äta dig till probiotiska bakterier genom att tanka upp med bland annat surmjölksprodukter, som A-fil, Dofilus neller Kefir.
  • Mjölksyrabakterier finns också i fermenterade livsmedel, som surkål.
  • Ät massor av färska grönsaker. Det här är nyttiga livsmedel som innehåller många gynnsamma kostfibrer, vilket får de probiotiska bakterier som redan lever i din tarm att trivas.

Så här stärker du (också) tarmen:

  • Drick vatten – Vatten hjälper de sunda fibrerna att röra sig genom tarmen. Och det är bra eftersom förstoppning är mycket dåligt för dina tarmar.
  • Skär ner på köttet – Särskilt processat kött, som korvar, bacon och pålägg eftersom det ger näring till skadliga bakterier i tarmen.
  • Undvik socker – Socker från godis och läsk stressar magen. Välj istället mörk choklad och färska bär.
  • Rör på dig dagligen – Motion sätter fart på tarmarna.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.