Du är nu vid innehållet

D-vitamindroppar – veganska från växtlav

Även om solens värme dröjt sig kvar en del så är hösten och mörkret på väg. Då minskar vår förmåga att bilda d-vitamin och många av oss behöver fundera över d-vitamintillskott. Alpha Plus nyhet flytande D-vitamin är helt vegansk med D-vitamin som utvunnits ur växtlav.

D-vitamindroppar – veganska från växtlav

D-vitamin är ett livsnödvändigt pro-hormon och vitamin. Det kallas för solens vitamin – kroppen bildar rikligt med D-vitamin när du exponerar din hud för solens strålar. När du är inomhus och på hösten, vintern och den tidiga våren är ljusmängden i Norden så låg att vi inte får tillräckligt av D-vitamin. Ju längre från ekvatorn du vistas, desto lägre D-vitaminstatus får du.

Viktiga fördelar med D-vitamin är bland annat att det bidrar till normala kalciumnivåer i blodet och till att bibehålla normal benstomme och normala tänder. Det bidrar också till att bibehålla normal muskelfunktion samt till immunsystemets normala funktion.

Vegan D3-vitamin från växtlav – Vitashine
De flesta kosttillskott som innehåller vitamin D3 (kolekalciferol) utvinns ur lanolin, ett ljusgult fett som utvinns från fårull. För den som inte vill inta D-vitamin från fårull finns det ett vegan D3-vitamin utvunnet ur en ätbar form av växtlav (Lichénes på latin). En växtlav är en organism bildad av ett symbiotiskt förhållande mellan en eller flera svampar och en alg, eller ibland en cyanobakterie (tidigare kallade blågröna alger).

Det engelska företaget Vegetology har utvecklat Vitashine, en 100 % växtbaserad D3-vitamin-ingrediens. För att få fram en produkt som innehåller tillräckliga mängder D-vitamin i en form som kroppen verkligen har nytta av utvärderade man olika lavar, mossor och svampar för att se vilka som innehöll kolekalciferol i tillräckliga halter. Man analyserade växterna, det processade (filtrerade) materialet och den extraherade oljan för att bevisa och kvantifiera närvaron av vitamin D3. Valet föll på en växtlav som växer på stenar, trädstammar och andra platser i Skandinavien, Nordamerika och Asien. Den växande laven samlas upp i stora kärl. Därefter tvättas och renas råmaterialet innan en D-vitaminrik olja kan extraheras och koncentreras i en ljus-, värme- och fuktkontrollerad miljö för att försäkra optimal kvalitet.

Vitashine är världens enda Vegan Society-registrerade D3-vitamin. Den tillverkas i England och är GMO-fri. Produkten är utvecklad med hjälp av olika expertlaboratorier inklusive Stirling University och Reading Scientific Services Ltd i England. Stirling University är bland annat världsberömt för sina fettanalyser. Varje produktsats testas med avseende på kvalitet och halt D-vitamin.

Vitashine D3-vitamin har nästan samma koncentration D3-vitamin som den som kan tillverkas från ullfett.

Flytande D3-vitamin
Vitashine D3-vitamin kan levereras i flytande form och ligger då i en bas av MCT-olja (fraktionerad kokosolja) för att optimera upptaget i tarmen. D-vitamin tas upp bäst om det intas tillsammans med fett. Flytande vegan D3-vitamin i MCT-olja har även fördelen att det snabbt kan transporteras till de vävnader där det behövs utan att först behöva omsättas via leverns fettmetabolism.

Välj D3-vitamin
Labbtester har visat att intag av 3 000–6 000 IE D vitamin dagligen behövs för att de flesta människor i Norden ska uppnå och behålla optimala D-vitamin-blodvärden. För att kroppen ska kunna ta upp D-vitamin i tillräckliga halter behövs form av D-vitamin som kroppen kan tillgodogöra sig. D-vitamin är inert och måste gå igenom en serie av komplexa biokemiska reaktioner innan kroppen kan använda det. D3-vitamin är den form som kroppen bäst kan ta upp och använda.

OBS! En del tillverkare av vegetabiliska D-vitamintillskott använder vitamin D2 (ergocalciferol). D2-vitamin finns inte naturligt i växter (förutom i mindre halter i vissa svampar och alfalfagroddar) eller ryggradsdjur. Vid intag via kosttillskott har kroppen svårt att tillgodogöra sig D2-vitamin – D3-vitamin är minst 300 % mer effektivt än sig D2-vitamin.

Referenser
https://www.vitamindcouncil.org
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/vitamin-d/
https://vitashine-d3.com/vitashine.html
https://kurera.se/vitamin-d-kolekalciferol/
https://www.stir.ac.uk

Lollo Vestlund, Produktspecialist Alpha Plus AB.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.