Du är nu vid innehållet

D-vitamin 2.0

D-vitamin 2.0

Om vitamintillskott vore kändisar skulle D-vitamin vara en av de största stjärnorna. Detta supervitamin – som faktiskt är ett fettlösligt prohormon – har på senare år blivit vitt omtalat i hälsosammanhang och fastnat på forskarnas radar som ett av de mest studerade vitaminerna.

 

Det har fått ett rykte om sig att kunna minska depression, motverka trötthet, öka humöret och förbättra immunförsvaret liksom positivt påverka fertilitet, stärka skelettet (tillsammans med kalcium), hålla nere vikten och till och med förlänga våra liv. Fortsatta studier pågår kring detta livsnödvändiga näringsämne, om huruvida det kan ha effekter på värk och fibromyalgi, autism, hjärtsjukdom, testosteronbrist, muskelstyrka och rörlighet, blodtryck med mycket mera.

 

Det sägs att 50% av världens befolkning inte får tillräckligt med sol och lider brist på solskensvitaminet. Vi spenderar mer tid inomhus, aktar oss för solen när den väl lyser, äter mat som inte innehåller några eller för låga källor av vitaminet och smörjer in oss med solkrämer som hindrar kroppen att producera D-vitamin i huden. Visste du att en kräm med solskyddsfaktor 15+ kapar hudens D-vitaminproduktion med 99%?!

 

Eftersom det tar minst ett par månader att fylla på sina depåer är det aldrig förgäves eller för sent att stärka kroppen med D-vitamin, något vi på de norra breddgraderna borde tänka på året runt. Den rekommenderade dagliga dosen ligger nu för tiden på mellan 25 och 100 mikrogram (1000–4 000 IE), och det är svårt att överdosera på mat och sol.

 

Men även om vi lapar tillräckligt med sol, så måste D-vitaminet tillverkas med hjälp av njurarna och levern. Om dessa organ har en nedsatt funktion kanske kroppens chans minskar att ta upp D-vitamin från solen. Därför kan tillskott av vitamin D3 vara viktigt för många. Anmärkningsvärt är även att en 70-åring tillverkar endast 25% D-vitamin jämfört med en 20-åring. Därför rekommenderas äldre en högre dosering.

 

Tänk D-vitamin x 3: sol, mat och kosttillskott!

 

Solen är den bästa källan och ger ungefär femdubbla dagsbehovet, runt 10 000 E. 15-30 minuter om dagen med så mycket exponerad hud som möjligt utan solskydd räcker fint. Men för att vi ska kunna tillgodogöra oss solens strålar måste solen upp minst 45 grader över horisonten, annars filtreras den mesta UVB-strålningen bort i atmosfären.

Maten är också en källa till D-vitamin och finns mestadels i fet fisk som lax, sill, sardiner, fiskleverolja, i skaldjur som ostron och räkor och i äggula och svamp (svamp innehåller dock en annan form, D2). Men det är inte så lätt att komma upp i adekvata nivåer. För vem kan äta 1 kg lax om dagen, stoppa i sig 35 ägg eller sänka 10 msk fiskleverolja? Men många bäckar små och maten är en viktig, men dock del. Särskilt veganer kan behöva kolla och backa upp sina nivåer med tillskott från en vegan källa.

Kosttillskott är ett säkert sätt att få i sig tillräckligt av solskensvitaminet. Tänk på att D-vitamin är fettlösligt vilket innebär att man bör äta fett i samband med ett intag av vitaminet för att det ska tas upp av kroppen.

 

Har du ett bra D-vitamintillskott hemma i skåpet som ger dig tillräckligt?

Lämna en kommentar på D-vitamin 2.0

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *