Du är nu vid innehållet

Chia, det trendiga superfröet!

Chia är ett puttelitet frö från plantan Salvia hispanica, släkt med myntafamiljen. Enligt vissa fynd åt Aztekerna fröet redan runt 3500 f:kr. Och även om de är små, är de naggande goda. De innehåller nämligen hälsosamma växtbaserade omega-3-fettsyror, vitaminer, mineraler, aminosyror och fiber.

Chia, det trendiga superfröet!

Hur använder man chia?
Chiafröet är en liten och enkel ingrediens som får dig att äta mindre. Då fröet ökar upp till 12 gånger i storlek när det hamnat i magen, känner du dig också mättare. Viss forskning tyder också på att chiafröet hjälper till att sänka blodsockernivåerna, vilket i sig leder till minskade hungerkänslor. Börja med ½ matsked tillsammans med maten och öka sedan till 1 matsked med din måltid, du kan även ta ½ matsked tillsammans med ditt mellanmål.

Fördelar för hälsan
Chia pratar man om i samband med en mängd bra egenskaper för hälsan, varav de flesta handlar om fröets höga omega-3-innehåll. Omega-3-innehållet kan i förlängningen göra att du får bättre humör, minne och allmän hjärnfunktion. Chiafröt verkar också ge ökad fysisk prestation, hjälpa lederna, stötta allmäntillståndet, bra för tarmhälsan och hår, hud och naglar m.m.

Problem med matsmältningen?
Om du fått rådet att undvika nötter och frön, t ex vid divertikulit, är malda chiafrön (kan malas i en kaffekvarn t ex) ett bra alternativ. Detta på grund av att chia i regel skyddar tarmväggen och stödjer matsmältningsprocessen. Att mala ned frön och nötter är lösningen för dem som drabbats av divertikulit, men kolla alltid med din läkare innan du testar. Om du undrar vilken färg på chiafröet som är bäst, så spelar det ingen roll då alla färger är lika hälsosamma.

Recepttips

Här nedan är ett frukostrecept som passar bra nu när morgnarna börjar bli lite kyligare.

Börja med att göra torrmixen och stoppa i en tättslutande burk -då går det fortare sedan.

Torrmix 10 p.

  • 2,5 dl chiafrön
  • 2,5 dl linfrömjöl
  • 2,5 dl kokosflingor

När det är dags att göra gröt, ⅓ dl av torrmixen och häll över i en mikrosäker skål. Vill du spara ännu mer tid kan du smaka fram hur mycket sötning du behöver och blanda i torrmixen också; t ex ½  krm stevia.

Lägg till:

  • ½ msk ekologisk vanilj
  • Stevia efter smak
  • 2 ½ dl kokosmjölk
  • 2 msk kvarg eller turkisk yoghurt.

Mixa och låt stå minst 10 minuter. Bäst är att göra det kvällen innan och stoppa i kylen. Det är riktigt mumsigt kallt också! Värm i mikron tills du är nöjd med temperaturen. Annars kan du göra en stor laddning på söndagen, för att portionera och värma upp under veckan. Testa dig fram med olika smaker. T ex blanda i ekologisk råkakao, torkade bär eller en annan typ av mjölk, t ex hasselnöt. Som topping kan du välja vad som helst. Passionsfrukt, hallon, fikon, rivet äpple med kanel osv.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.