Du är nu vid innehållet

Blodsockerbalansen – Hur den påverkar dig och hur du kan påverka den

Ett stabilt blodsocker är en nyckel till att ha en riktigt bra dag med gott om energi.Gabriela Lexmyr Lindström, grundare av Turkos Klinik och Butik i Östersund, årets salong 2018, är en erfaren och kunnig terapeut som guidar till ett blodsocker som håller sig jämnt och stöttar dig när du lever ditt liv. Här berättar Gabiela om ny forskning i ämnet och konkreta tips på vad du kan göra idag.

Blodsockerbalansen – Hur den påverkar dig och hur du kan påverka den

Förr trodde man att blodsockerbalansen skulle hållas stabil genom ett konstant ätande. Den allmänna uppfattningen var att man skulle äta ofta, med tre måltider och mellanmål däremellan. Ny forskning visar dock att blodsockerbalanseringen inte alls fungerar så. Det är alltså dags att tänka om, och att ändra på några vanor utifrån ny kunskap. Här ska vi förklara sambandet mellan din blodsockerbalans och din hälsa och ditt välmående, och ge några råd för hur du själv kan styra ditt blodsocker.

Hur fungerar blodsockerbalanseringen i kroppen?
Varje gång vi äter påverkas blodsockernivån och därmed även insulinet, som brukar kallas kroppens chefshormon. Hur insulinnivåerna i kroppen ligger påverkar om den drivs av fett- eller sockerdrift, vilket styr om vi bränner socker (glukos) eller fettsyror. Om det är så att du känner att du behöver äta hela tiden är det ett tecken på ett obalanserat blodsocker som du behöver ta hand om. Insulinet påverkar nämligen flera hormoner i kroppen och inte minst stresshormonerna kortisol och adrenalin.

Det är inte bara så att blodsockerbalansen påverkar våra stresshormoner. Det finns även en påverkan åt det andra hållet, hög belastning och stress också påverkar blodsockernivån. För en del går blodsockret upp och för andra går blodsockret ner av belastningen. Vi brukar säga att stress kan påverka blodsockernivån precis på samma sätt som en påse godis.

Insulinbalansen har betydelse vid alla möjliga hälsotillstånd. Allt ifrån akne, candida till det hormonella syndromet PCOS, klimakteriet, onormal celldelning, alla autoimmuna och värkrelaterade åkommor, Alzheimer’s, psykisk ohälsa med mera. Att ha en kropp som svarar bra på insulin är viktigt för välmåendet. Det psykiska måendet kommer annars att svaja lika mycket som blodsockret.

Vi vet nu att vad vi äter och när vi äter kommer att ha en betydelse för vårt blodsocker och därmed även vår hälsa. När vi vill balansera hormonerna är det bra att börja med insulinet genom att kontrollera blodsockernivån.

Tips för att balansera ditt blodsocker

Vad du äter
Försök att ha en näringstät och varierad kost. Ät en kost baserad på mycket grönsaker och bladgrönt, en del långsamma kolhydrater och en mindre del viltfångad fisk och gärna vilt. Är du vegetarian eller vegan försök att få i dig mer fetter och bra råvaror, inga prefabricerade ”matliknade produkter”. Ta bort alla mejeriprodukter utom eventuellt smör eller allra helst ghee. Ät bär, kryddor och mindre mängd frukt beroende på hur balanserat ditt blodsocker är. Kolhydrater och även proteiner påverkar ditt insulin mycket, medan fetter inte har lika stor påverkan.

När du äter
Prova gärna periodisk fasta. Då tar du allt ditt näringsintag under en begränsad period, t.ex. 8 timmar, och så fastar du resterande del av dygnet. Det kommer hjälpa dig att få ett stabilare blodsocker. Obs att det är inte tänkt att du ska äta så mycket mindre, utan i första hand koncentrera ditt ätande under kortare tid. Periodisk fasta (Fasting Mimicking Diet, FMD) har visat sig göra stor skillnad för vårt välmående.

Fysisk aktivitet
Det är välbelagt att fysisk aktivitet hjälper till att balansera blodsocker och hormonbalansen och på så sätt ger ökat välmående. Gör gärna ett program med mjuka rörelser på morgonen. Tänk på att 3 eller 5 minuter är bättre än inget. Gör det till en vana precis som att borsta tänderna. Om du fastar så kanske du kan använda den tiden det brukar ta att äta frukost till ett pass med fysisk aktivitet?

Sömn
Att ha en god sömn påverkar också ditt blodsocker. Man har i studier att sett att redan vid en missad nattsömn blir vårt blodsocker instabilt, och då vill vi gärna äta mer för att kompensera för bristen på energi. Efter fyra nätter med för lite sömn börjar insulinresistensen synas.

Tips för en god sömnrutin är att undvika blått ljus på ögonen på kvällen (från dator, mobiltelefoner mm) och att ha en belysning som går mer åt det röda spektrat. Tänk lägereld. Mjuk och rogivande träning innan läggdags underlättar insomning. Gärna någon form av stretching, yoga, pilates eller likande. Magnesium, B-vitaminer, teanin och passiflora främjar sömnen.

Tillskott
I Turkos klinik & butik möter vi dagligen klienter som önskar få hjälp att behandla besvär som har ett samband med blodsockerbalansen. Det är olika hormonrelaterade tillstånd, bland annat klimakteriebesvär och PCOS, hudproblem som akne, flera autoimmuna åkommor, och psykisk instabilitet. I våra konsultationer gör vi en omfattande hälsoprofil som vi helst vill komplettera med en hårmineralanalys för att ha ett säkert underlag när vi skräddarsyr handlingsplanen. När vi då jämför de upplevda besvären i hälsoprofilen med mineralstatusen från hårmineralanalysen ser vi ett typiskt mönster som antyder insulinobalans. Ofta ser vi förhöjda nivåer av kalcium mot magnesium, och brist på spårämnena krom och magnesium.

Om du planerar att ta kosttillskott för att åstadkomma en märkbar förbättring kan du behöva koncentrera dig på vissa specifika ämnen, och ta dem i högre doser än den vanliga underhållsnivån. Det förutsätter att du har ett bra underlag för dina planerade tillskott, så att du undviker felaktiga doseringar som kan skapa mineralobalanser i onödan. I det läget är en hårmineralanalys ett bra underlag, och vi rekommenderar att du dessutom tar hjälp med att tolka analysen och att göra upp en bra handlingsplan för ditt intag av tillskott tillsammans med övriga hälsofrämjande aktiviteter. Sök efter en erfaren terapeut som utför hårmineralanalyser, så får du bra hjälp.

Sammanställning över näringsämnen för balansering av blodsockernivå

Zink är viktigt för inlagringen av insulin till bukspottskörteln. Komplettera gärna med Mangan, som ofta är en brist vid instabilt insulin.

Även magnesium tillsammans med krom stödjer blodsockrets kontroll. B6 stödjer magnesium och är viktigt för våra ”måbra” hormoner i hjärnan som dopamin och serotonin.

När du behöver mer hjälp och snabbt vill få ordning på sitt blodsocker kan en kombination av Niacin, Krom, L-glutaminsyra, Glycin och L-cystein samverka för optimal effekt.

MCT-olja betyder Medium Chain Triglycerides och är medellånga fettsyror som bland annat ger bränsle åt hjärnan. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner, som är bränsle för hjärnan. I början när man ska börja ställa om till att äta mindre ofta kan man med fördel ta MCT olja i sitt kaffe eller örtte.  Börja med en låg dos och öka gradvis.

Omega-3-fettsyror är bra för att stödja kroppens blodsockerbalans. Den stödjer också hjärnans funktioner.

Saccharomyces Boulardi är en probiotika som också är bra när man vill stödja sitt blodsocker. Vid kliniska försök har den visat sig vara effektivt vid jästsvamp och även e-coli bakterier. Om du har problem med candida så kan det behövas extra stöd. Men det får bli ett annat inlägg.

Vad har du att se fram emot för resultat av att du balanserat ditt blodsocker?

  • Vackrare hud
  • Mindre inflammation
  • Magen mår bättre
  • Candida överväxt reduceras
  • Minskad risk för autoimmuna sjukdomar
  • Piggare hjärna
  • Bättre hormonell balans
  • Bättre sömn, sexliv och energi,
  • Starkare immunförsvar

Läs mer om att göra hårmineralanalys 

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.