Du är nu vid innehållet

Att välja en glutenfri livsstil

Att välja glutenfritt blir allt vanligare, och allt fler har upptäckt hälsofördelarna av en glutenfri kost även om de inte har symtom för celiaki eller glutenintolerans. Det finns också mycket som indikerar att man kan vara känslig för gluten även om man inte visar något direkt symtom. Det är trots allt så att ingen människa kan bryta ner gluten.

Att välja en glutenfri livsstil

Vad händer i kroppen när vi äter gluten
Det har gjorts tusentals studier om gluten och hur det påverkar vår hälsa. Ett exempel på en studie ledd av forskaren Alessio Fasano visar att gluten orsakar att tarmen börjar läcka. Att läckande tarm är ett problem hos glutenintoleranta har man känt till sedan länge, men genom senare studier så har man upptäckt att detta gäller för alla. Om man är glutenintolerant så kan man drabbas av ett allvarligare läckage, men alla drabbas i större eller mindre utsträckning, även de som inte visar tecken på glutenintolerans.

Vad är då läckande tarm
På insidan av tarmen finns det små hår som kallas för tarmludd eller villi. Tarmluddet är det som är ansvarigt för att ta upp näring i tarmen. Tarmluddet gör så att enbart nedbruten mat kan passera och tas upp av kroppen. Är tarmluddet skadat så kan för stora partiklar tränga igenom vilket kan ställa till problem så kallad “läckande tarm”. Om tarmen börjar läcka och släpper igenom större partiklar i blodet så kommer immunförsvaret att börja attackera den främmande partikeln vilket i sin tur kommer resultera i inflammation. Att gå runt med en ständig inflammation i kroppen kommer så småningom visa sig genom någon form av hälsoproblem.

Skadorna som gluten kan orsaka kan visa sig på många olika sätt genom autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar. Det kan vara allt från trötthet, sömnsvårigheter, ledvärk, allergier, eksem, psoriasis, huvudvärk till problem med magen, diabetes och mycket mer. Vilka symtom du får beror på dina individuella förutsättningar och vilken din svagaste länk är.

Din egen kropp kan ge dig bevisen som du vill ha
Gluten är ett av de mest studerade ämnena, men oavsett hur mycket forskning och studier som gjort och vilka fakta som blivit dokumenterat så kan inget ge dig bättre bevis än vad din egen kropp berättar för dig. Prova själv att utesluta gluten i 2 månader (inga undantag) och se hur du mår.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.