Du är nu vid innehållet

Antibiotika som orsak till akne

Visste du att en kur antibiotika kan ligga bakom akne? Nina Jonasson, grundare av Hudkliniken i Ystad är en erfaren hudterapeut med vana att se till helheten. Hudens utseende är ett resultat av din livsstil och din hälsa på insidan. Här berättar Nina om antibiotika som orsak till akne och hur den går att komma till rätta med.

Antibiotika som orsak till akne

Akne kan man få vid vilken ålder som helst, det är bara mer vanligt i tonåren och hos yngre vuxna. En vanlig orsak till akne är antibiotika! Antibiotika är ett läkemedel med många biverkningar och den största är framförallt att den tar livet av alla bakterier, inte bara de dåliga. Det som då händer är att viktiga funktioner i tarmen inte kan fungera optimalt och magen mår dåligt. Många får problem med matsmältningen, gaser, förstoppning, diarre med mera. Näringsmässigt påverkar också antibiotikan kroppen, speciellt om man behöver ta flera kurer eller ta den under längre tid. Då urlakas vissa vitaminer och mineraler som har viktiga kroppsfunktioner och hela kroppen kommer i obalans.

När man sen får akne och vänder sig till sjukvården är risken stor att man får ytterligare antibiotika. Detta är ett stort misstag och problemen bara ökar. Det som då kan hända om det inte redan hänt är att man börjar uppleva så kraftiga matsmältningsproblem att man inte kan äta allt som man tidigare gjort. Man blir laktosintolerant och reagerar på livsmedel av olika slag. Man kan även utveckla allergier, oftast ”falska” allergier som beror på näringsobalanser.

Att komma till rätta med akne

Många av dessa personer som har denna historia bakom sig träffar jag på min klinik. Det krävs en förändring i både livsstil och kost och en hårmineral-analys kan i denna situation berätta hur huden ser ut näringsmässigt och om vi eventuellt utvecklat svamp och/eller virus-infektioner, vilket också är vanliga biverkningar efter antibiotika-kur. Flera av de viktiga näringsämnen som magnesium, zink, B6, C-vitamin med flera fattas oftast och behöver stöttas upp och återinföras i kroppen. Hos tjejer kan även hormonella obalanser vara ett problem och det beror på att den hormonella balansen är beroende av både god tillgång på näring och goda bakterier i tarm och underliv.

En hårmineralanalys är en god investering i alla åldrar och om man som tonåring får en inblick i hur kroppen fungerar har man en stor chans att skapa goda hälsosamma val även i framtiden. Det är ett ganska lätt sätt att få omfattande information som långsiktigt ger hälsovinster.

Sammanfattningsvis vill jag påpeka att vi påverkas starkt av antibiotikan som oftast ges vid hudproblem. Det är därför de flesta får tillbaka sina problem efter en längre tids kur. Då kommer en hårmineralanalys till nytta.

Beställ hårmineralanalys

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.