Du är nu vid innehållet

Allt du behöver veta om Omega-3

Omega-3 är ett av de vanligaste kosttillskotten som många av oss känner igen. Men vad är Omega-3, vad är det bra för och varför finns det så många olika sorter att välja mellan?

Allt du behöver veta om Omega-3
 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Vegansk Omega 3 60 Mjuka kapslar

  326 kr BästsäljareAlpha Plus Vegansk Omega-3 kommer från algolja och innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Oljan kommer från alger som odlats fram i slutna kontroKöp
 • Omega-3 Plus 75 kap

  241 kr BästsäljareAlpha Plus Omega-3 Plus innehåller MSC-certifierad fiskolja. Omega-3 fettsyrorna i kapslarna kommer främst i form av EPA och DHA. Varje kapsel ger 960Köp
 • Omega 3 & 6 Plus 200 ml

  398 kr Omega-3 och fettsyrorAlpha Plus Omega 3 & 6 Plus är en olja med kombination av omega- 3 fiskolja, omega-6 jättenattljusolja, E-vitamin, K2-vitamin och D3-vitamin. FettBevaka

Fett är livsviktigt för att vi ska må bra. Men det gäller att välja rätt sort. Maten vi äter behöver också ha en bra balans av fettsyror som omega-3 och omega-6. Vi reder ut begreppen!

Vad är fett?
Fett består av fettsyror. Man brukar skilja på mättade fettsyror och omättade fettsyror. Omättade fettsyror kan i sin tur delas in i enkelomättade fettsyror och fleromättade fettsyror.

 • Mättade fettsyror finns till exempel i feta charkuterivaror som korv och bacon, och andra animaliska produkter som smör, grädde och ost. Du hittar också stor andel mättat fett i kokosfett.
 • Enkelomättade fettsyror finns till exempel i olivolja, rapsolja, avokado, kyckling och nötter som mandel och hasselnötter.
 • De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. Omega-3 är inte bara en fettsyra utan en familj fleromättade fettsyror. De mest kända är alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). ALA förekommer bland annat i linfröolja, rapsolja, solrosolja och valnötter medan EPA och DHA främst finns i fet till medelfet fisk som till exempel lax, makrill, sill eller sardiner.

Enligt Livsmedelsverket äter de flesta för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det finns också fördelar med det mättade fettet då det bland annat stabilserar våra cellmembran. Tänk också på att det finns både bra och mindre bra kolesterol. Balans är viktigt.

Måsta tas in via maten
Fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6 är essentiella och livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. Fiskarna kan inte heller tillverka EPA och DHA själva, utan får i sig dem genom mikroalgerna som de äter. Fettsyrorna lagras sedan i fiskens fett och därför är fisk eller fiskolja som kosttillskott i kapslar oftast källan till Omega-3.

Balans mellan omega-3 och omega-6
Den moderna kosten innehåller ofta ett överskott av omega-6 och för lite omega-3. Du behöver både omega-6 och omega-3, i en balans om 2:1 – 4:1.

Viktiga EPA och DHA
EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Den effekten uppnås vid ett dagligt intag av minst 250 mg EPA och DHA. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal syn. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

Hur mycket omega-3-fett behöver jag?
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi få i oss ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja. Ät gärna vildfångad fisk två-tre gånger i veckan, varav fet fisk en av gångerna. Ät nötter (inklusive valnötter) som innehåller fleromättade fetter som mellanmål eller snacks.

Att tänka på vid användning av kosttillskott
Om du är en av dem som inte äter tillräckligt mycket fisk och vill köpa (eller redan använder) ett kosttillskott så finns det några saker du bör tänka på:

 • Högkvalitativa omega-3-produkter kan innehålla hela 480 mg EPA och 360 mg DHA per kapsel medan andra produkter innehåller betydligt lägre halter EPA och DHA.
 • Behovet av EPA och DHA är olika hos barn och ungdom, aktiva, veganer, gravida eller ammande eller äldre.
 • Det finns omega-3-tillskott för vegetarianer eller veganer. Där är innehållet istället för fiskolja framställt av alger (algolja) som naturligt innehåller EPA och DHA. Även linfröolja kan vara ett alternativ.

Alpha Plus erbjuder ett brett utbud av Omega-3-kosttillskott och linfröolja för olika behov
Bland annat:

 • Omega-3 Plus: 1 200 mg Friends of the Sea-certifierad fiskolja per kapsel som ger dig 960 mg Omega-3.
 • Vegansk Omega-3: kommer från algolja och innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Oljan kommer från alger som odlats fram i slutna kontrollerade system.
 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Vegansk Omega 3 60 Mjuka kapslar

  326 kr BästsäljareAlpha Plus Vegansk Omega-3 kommer från algolja och innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Oljan kommer från alger som odlats fram i slutna kontroKöp
 • Omega-3 Plus 75 kap

  241 kr BästsäljareAlpha Plus Omega-3 Plus innehåller MSC-certifierad fiskolja. Omega-3 fettsyrorna i kapslarna kommer främst i form av EPA och DHA. Varje kapsel ger 960Köp
 • Omega 3 & 6 Plus 200 ml

  398 kr Omega-3 och fettsyrorAlpha Plus Omega 3 & 6 Plus är en olja med kombination av omega- 3 fiskolja, omega-6 jättenattljusolja, E-vitamin, K2-vitamin och D3-vitamin. FettBevaka

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement. 

Hur kvalitetssäkras er fiskolja?

Våra omega-3-produkter kvalitetssäkras genom att vi väljer att samarbeta med producenter som har system för att testa, följa upp och säkra kvaliteten.

Det innebär i praktiken att tillverkaren bland annat har ett fungerande system (vilket är lagstadgat) för faroanalys och kritiska styrpunkter, där man (med denna produkt) bland annat analyserar innehåll av

 • Acid value Max 0,5 mg KOH/g PhEur 2063/2.5.1
 • Peroxide value Max 2,0 meq/kg PhEur 2063/2.5.5
 • Anisidine value Max 10,0 PhEur 2063/2.5.36
 • Total oxidation (Totox) Max 12 611136 (In-house)
 • Absorbance at 233 nm Max 0,50 AU PhEur 2063/2.2.25
 • Oligomers and partial glycerides Max 3 area % PhEur 2063/2.2.30
 • Hg, Mercury: Specification max 0,1 mg/kg. Method USP <233>
 • Pb, Lead: Specification max 0,1 mg/kg. Method USP <233>
 • Cd, Cadmium: Specification max 0,1 mg/kg. Method USP <233>
 • As, Arsenic: Specification max 0,1 mg/kg. Method USP <233>
 • Organic impurities:
 • Dioxins (TE WHO), Sum PCDDs/PCDFs: Specification max 1,75 pg/g. Method US EPA 1613
 • Dioxins and dioxin-like PCBs (TE WHO), Sum PCDDs/PCDFs, non-ortho and mono-ortho PCBs: Specification max 3 pg/g. Method US EPA 1613 and 1668
 • PCBs, IUPAC no: 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180: Specification max 0,09 mg/kg. Method US EPA 1668
 • PCBs, Sum 209 congeners: Specification max 0,09 mg/kg. Method US EPA 1668
 • Benzo(a)pyrene: Specification max 2,0 ng/g. Method 611536 (In-house)
 • PAHs, Sum of benzo(a)pyrene, benz(a)anthracene, benz(b)fluoranthene and chrysene: Specification max 10,0 ng/g. Method 611536 (In-house)

För att finna orenheter, oxidation etc.

Man gör återtester av vissa värden efter 24 månader för att testa stabiliteten av produkten och se om förändringar skett.

Från vilka vatten/delar av världen hämtar man fiskolja?

Fiskolja utvinns i stor omfattning från fisk som tas upp ur havet utanför den sydamerikanska västkusten.

Man tar den även från fisk som fiska i vatten utanför den norska kusten, Barents hav och utanför Alaska.

Även Turkiet förekommer.

Hur är det, kan fiskolja innehålla flera olika fettsyror?

En studie har visat att fiskolja kan innehålla 30 st olika fettsyror, inklusive mellan 10 och 14 olika mättade fettsyror, med upp till 36 % av det totala fettinnehållet.

Nivåerna av omega-3-fett kan variera mellan 33 % och 79 %.

Referens:

 • Preston, R, et.al. Omega-3 fatty acid fish oil dietary supplements contain saturated fats and oxidized lipids that may interfere with their intended biological benefits. Biochemical and Biophysical Research Communications, Volume 483, Issue 1, 29 January 2017, Pages 425-429.