Du är nu vid innehållet

7 hälsoeffekter av solsken PLUS – Så undviker du att sola skadligt

7 hälsoeffekter av solsken PLUS – Så undviker du att sola skadligt

Huden exponeras ständigt för ultraviolett  (UV)-strålning. UV-strålning är den främsta orsaken till att vi bränner huden i solen, får cellskador vilket kan ge olika typer av hudcancer. Solens strålar har många hälsoeffekter men vi behöver också ha respekt för dem och sola klokt. Hudens eget solskydd är då avgörande och går att bygga upp med rätt näring, främst från ämnen som finns i grönsaker. Näringsämnen som till exempel antioxidanten betakaroten, kan absorbera UV-strålar, eller påverka processerna i huden som sker när den får UV-strålning på sig.

Även om vi alltid ska vara noga med att inte sola mer än vår hud tål, så är det viktigt att komma ihåg att solsken har så många positiva effekter på oss att det nästan kan anses vara ett näringsämne.

1. Mer vitamin D – solskensvitaminet. Studierna om den positiva påverkan på hälsan av att ha bra nivåer av vitamin D exploderar i antal. Vi får i oss solskensvitaminet via mat, tillskott eller bildning i huden med hjälp av UV-strålar. I Sverige kan vi endast bilda vitamin D i huden under sommarmånaderna, mitt på dagen.

2. Ökade nivåer av serotonin. När vi är ute i solljuset stimulerar det hjärnan till bildning av serotonin, en signalsubstans som är kopplad till vårt humör och psykiska välbefinnande.

3. Somna gott. Solljus som faller in i ögat kan signalera till hjärnan vilken tid på dygnet det är. När det blir mörkare omvandlas det serotonin som bildats under dagen till melatonin vilket hjälper oss att somna och sova gott.

4. Lugn och glad. Endorfiner är några av kroppens egna smärtstillande och lugnande ämnen. Brist på solljus har kunnat kopplas till depression och det tror man delvis beror på att huden då inte bildar endorfiner som gör oss glada och lugna. Friska vuxna som i en studie solade fick 44% mer beta-endorfiner i blodet.

5. Solsken skyddar hjärtat. Under vinterhalvåret dör fler personer i hjärtsjukdom än på sommaren, det visar en studie från bland annat Norge och Sverige. Forskarna fann att blodtrycket sjunker och blodfettprofilen blir mer gynnsam under sommaren. Det är troligen delvis solskensvitaminet Vitamin D som har denna positiva effekt på hjärthälsan, och man kunnat se att återställa vitamin D hos de med brist kan normalisera blodtrycket. En annan bidragande faktor är att huden vid exponering för UV-ljus bildar kväveoxid, NO, som kan vidga kärlen och sänka blodtrycket.

6. Reglering av immunförsvaret. Solsken kan minska risken för autoimmuna sjukdomar som MS och vara en hjälp vid infektioner i huden, till exempel i sår eller tuberkulosinfektion. Även här har vitamin-D ett finger med i spelet med sin nyckelroll för att balansera immunförsvaret. Solljus kan även öka produktionen av ACTH vilket leder till hälsosamma nivåer av kortisol. Kortisol får ibland ett oförtjänt dåligt rykte men det är faktiskt helt livsnödvändigt för oss – i lagom doser förstås. Kortisol kan till exempel hjälpa till att sortera ut immunceller som reagerar på egna proteiner, det vill säga har en autoimmun reaktion.

7. Förbättra hudsjukdomar. Solljus används medicinskt vid flera diagnoser som till exempel psoriasis och vitiligo. UV-strålarna kan bromsa sjukdomen genom minskad celldelning och (såklart) har vitamin-D en roll eftersom det är anti-inflammatoriskt.

 

Sola klokt 

Solen är nyttig för oss, helt klart. Men vi ska sola med måtta och se till att inte få så mycket sol att huden istället börjar ta skada av den genom att till exempel bli röd och irriterad och det skapas en inflammation i huden.

Bygg upp hudens eget solskydd. Börja med att sola max 30 minuter (mindre om du är ljushyad) och öka försiktigt med 10 minuter per dag. Sola max två timmar per dag.

– Stanna i skuggan. Håll dig undan solen när den är som starkast, mellan 11-15 mitt på dagen.

– Använd solskydd men låt dig inte luras av det. Välj ett solskydd av bra kvalité men låt dig inte luras att stanna längre i solen bara för att du smörjt in dig.

– Räkna in den ofrivilliga solningen. Solens strålar när huden precis lika mycket på väg till badstranden som när du kommit fram. Räkna in all tid du är i solen i den totala soltiden, inte bara då du aktivt solar.

– Solskensmaten hjälper till att skydda huden. Karotenoider är en grupp pigment som finns i frukt och grönsaker, den vanligaste är betakaroten. Människor kan inte bilda karotenoider, vilket gör det nödvändigt att få i oss dem via vårt näringsintag. Exempel på föda som är rik på karotenoider är tomat, orangea rotsaker, gröna bladgrönsaker och gula och orangea frukter.

I kroppen omvandlas två molekyler av betakaroten A-vitamin, vilken är en viktig antioxidant eftersom den kan motverka fria radikaler som kan skada DNA och andra molekyler. Betakaroten är bra för en god syn och neurologisk funktion. Betakaroten är också betydelsefullt i huden, eftersom det kan fungera som ett skydd mot UV-strålning. Flera studier har visat att det kan förhindra den hudirritation och rodnad som uppstår när vi fått mer sol än huden klarar av att absorbera. Betakaroten kan också motverka nedbrytning av kollagen i huden.

Andra näringsämnen som skyddar huden
Förutom karotenoider som betakaroten och lykopen kan huden också skyddas av tokoferoler (E-vitamin), C-vitamin, flavanoider och omega-3-fettsyror. Att inkludera dessa i ditt näringsintag kan ge ett livslångt förstärkt inre skydd mot solen.

Referenser:
Protection from sunburn with beta-Carotene–a meta-analysis. Köpcke W, Krutmann J. Photochem Photobiol. 2008 Mar-Apr;84(2):284-8. Epub 2007 Dec 15.

Nutritional protection against skin damage from sunlight. Sies H, Stahl W. Annu Rev Nutr. 2004;24:173-200. Review.

Immediate effects of UV radiation on the skin: modification by an antioxidant complex containing carotenoids. Césarini JP, Michel L, Maurette JM, Adhoute H, Béjot M. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2003 Aug;19(4):182-9.

Nutraceuticals: A Review. Souyoul SA, Saussy KP, Lupo MP. Dermatol Ther (Heidelb). 2018 Mar;8(1):5-16. doi: 10.1007/s13555-018-0221-x. Epub 2018 Feb 6

Holick MF. Biological Effects of Sunlight, Ultraviolet Radiation, Visible Light, Infrared Radiation and Vitamin D for Health.