Du är nu vid innehållet

5 snabba välmående-tips inför sommarsäsongen och lax med fänkål!

För många är det en hektisk tid nu fram till semestern, och för många är den hektiskt även under semestern. Resor, förväntningar på både vädret och sällskap, arbetsfördelning eller gästunderhållning.

5 snabba välmående-tips inför sommarsäsongen och lax med fänkål!

Det är synd att uttrycken och meningen med orden ” ta vara på nuet” eller också ”njut av stunden” har blivit språkliga klyschor. Om man slår upp ordet klyscha så står det att det är ord eller uttryck som används så flitigt under lång tid att det tappat sin betydelse. Istället borde de orden eller liknande ord med samma innebörd, bli inristade i sten. Det enda vi vet bergsäkert är att tiden går och att allt förändras. Därav mitt välmående-tips No1 nedan.

  • Njut av varje stund, även då det inte blev precis som du hade tänkt dig. T.ex. tacka ja till spontanbesök även då du inte hunnit plocka undan först hemma.
  • Ta en citronhalva och använd som mjukgörande på torra armbågar, bara pressa citronen mot armbågen och låt verka en stund. Behöver inte sköljas av efteråt.
  • Skydda din hy mot solens skadliga strålar, t.ex. undvik direkt solljus när solen står som högst.
  • Prioritera god sömnkvalitet.
  • Njut av all hälsosam mat som är ännu mer lättillgänglig under årstiden, frossa i färska bär och grönsaker.

 

Lax med fänkål och Estragon

4 personer
4 st. tinade laxfiller ca 200 gr styck eller färsk laxfilé
2 fänkål
2 gula lökar
4 msk bearnaisesås
4 tsk Estragon d.v.s. dragon i vinäger, eller bara dragon torkad eller färsk om inte inlagd dragon finns tillhands
Salt/peppar
Citronolivolja eller olivolja och pressad citron
Dekorera med dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra laxen, ha den i en ugnsäker form med lite olja eller smör i botten.
Skiva fänkål och lök i tunna skivor, använd gärna mandolin eller osthyvel. För stek löken och fänkålen tills den blir lite mjuk och får färg i en stekpanna.
Bred ut och blanda fänkål och lök i botten på ugnsformen, lägg på laxen. Ringla lite olivolja över allt. Grädda i ca 20 min.

Efter gräddning, lägg på lite Estragon på laxen innan servering. Servera med bearnaisesås och dill.
Dessa tillbehör är också gott till grillad fisk.

Smaklig måltid!

 

Lämna en kommentar på 5 snabba välmående-tips inför sommarsäsongen och lax med fänkål!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *