Du är nu vid innehållet

3 saker som gör ditt kaffe mer hälsosamt

3 saker som gör ditt kaffe mer hälsosamt

Helt på egen hand, kan vårt älskade kaffe reducera risken för typ 2 diabetes och Parkinsons sjukdom, men vissa av oss tror att lite extra ”handpåläggning” kan göra den svarta drycken ännu mer hälsosam (och god).

Sätt krydda på vardagen

ThinkstockPhotos-187150958

Kanel, muskot och kardemumma innehåller höga halter antioxidanter vilket får en del av oss att anta att en eller två nypor i morgonkaffet kommer att skapa en extra boost. Huruvida vi kommer att använda tillräcklig stor dos för att göra någon skillnad kan ju diskuteras, men det kan ju inte skada? Det viktiga är ju att vi väljer ett ekologiskt, fair trade-kaffe som inte innehåller några besprutningsmedel eller annat elakt, och att vi inte häller i en massa socker, syrup eller gottar oss med grädde varje dag.

Lite choklad är aldrig fel

ThinkstockPhotos-482062221

Kakao är fullproppat med antioxidanter som kallas polyfenoler och som sänker blodtrycket, förbättrar kärlhälsan och stabiliserar kolesterolnivåerna. Minst en studie har också visat att om man dricker en flavonoid-berikad chokladdryck, kan det öka blodflödet i hjärnan i upp till tre timmar. Det får forskarna att tro att drycken kan hjälpa människor förhindra demens eller stroke. Självklart använde man inte sötad choklad i studierna, även om också mörk 70 % choklad har många bevidade hälsofördelar också (inte minst för att den är så god).

Skottsäker fettexplosion

bulletproof_AP-kaffe

En av de hetaste kaffetrenderna där ute påminner om ett recept från sherporna i Himalaya, där de använder yak-smör i sitt te.  Smörkaffe, eller ”Bulletproof Coffee” som det kallas i vida världen, blandar smör från ekologiskt uppfödda kor och kokosolja i ekologiskt kaffe med tanken att det tydligen ska boosta hjärnfunktionen, öka energinivåerna och köra igång ketos – hög fettförbränning ofta förknippad med lågkolhydrat-dieter. Medan det inte finns så mycket vetenskap bakom detta (ännu), säger näringsexperterna att logiken bakom smörkaffet fungerar eftersom bra fetter är viktiga i en hälsosam kost och är dessutom mycket bra bra för hjärnfunktionen, medan koffein fungerar stimulerande på hjärnan.

Recept på ”bulletproof coffee” för 1-2 personer

  • Ekologiskt, fair trade-kaffe, 3 dl
  • Osaltat smör, 40 – 50 gram (På Alpha Plus skippar vi smöret)
  • MCT-olja, ett par teskedar (Vår egen ekologiska såklart!)

Så här gör du

  1. Brygg, koka eller pressa kaffet så du får runt 3 dl av valfri styrka.
  2. Smält osaltat smör och ekologisk  mct-olja i en kastrull.
  3. Blanda med blender, stavmixer eller visp.
  4. Drick som det är eller krydda med lite kanel, kardemumma eller muskot.

Prova dig fram med till de mängder smör och mct-olja du tycker smakar bäst och njut av en riktig energikick!

Monolaurin 90 kap

Monolaurin 90 kap (kokoskoncentrat)

 

Lämna en kommentar på 3 saker som gör ditt kaffe mer hälsosamt

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *