Vilka fettsyror är vanligast att finna i fiskolja?
De vanligaste fettsyrorna, och de fettsyror vi oftast eftersöker och vill ha från fiskoljan är EPA, eikosapentaensyra, och DHA, dokosahexaensyra.
EPA
EPA kan även betecknas 20:5n-3, vilket innebär att den består av 20 kolatomer med fem dubbelbindningar.
N-3 anger att den är en omega-3-fettsyra.
DHA
DHA kan betecknas 22:6n-3. Den kemiska beteckningen betyder att DHA har 22 kolatomer med 6 dubbelbindningar.
N-3 innebär att det är en omega-3-fettsyra. Trean innebär att den första dubbelbindningen finns mellan kolatom tre och fyra.
Upp till 60 % av fettet i hjärnans cellmembran är DHA med en koncentration i hjärnbarken, synapserna och mitokondrierna. DHA finns också i ljusreceptorerna i ögonens näthinna.
EPA och DHA är viktiga för hjärtat, hjärnan och kroppens övriga celler.
Alfalinolensyra, ALA
I vissa typer av marina produkter hittar man även mindre halter av alfalinolensyra.
Det är kortkedjad fettsyra med 18 kolatomer och 3 dubbelbindningar (18:3n-3).
ALA är moderfettsyran i omega-3-familjen och finns annars främst i linfröolja, rapsolja, portlak och valnötter.
Det är oklart om ALA är nyttig i sig eller endast genom dess långkedjade derivat EPA och DHA.
Kroppen behöver kunna omvandla ALA till EPA och DHA. En studie (Pawlosky et al.) från 2001 visade att ALA endast omvandlades till den långkedjade EPA i mycket små mängder, endast 0,2 procent.
Däremot gick den vidare omvandlingen till DHA mycket smidigare.
Därför anser forskarna som gjort studien att man inte bör utesluta EPA och DHA ur kosten.
Exempel på andra fettsyror som kan finnas i fiskolja:
- Dokosapentaensyra (också en omega-3-fettsyra),
- Eikosatetraenoidsyra,
- Oktadekadienoidsyra,
- Oktadekatetraenoidsyra,
- Oktadekatrienoidsyra,
- Palmitinsyra,
- Myristinsyra.
Referens: