Vad är retinol, retinolpalmitat och retinylacetat?
Retinol
Retinol en retinoid och är en av A-vitaminets tre former med närbesläktad kemisk struktur och fysiologisk verkan.
Retinol förekommer i animaliska produkter (som lever, ägg, och helmjölk), som förstadium (provitamin) i form av karoten i vissa växter, samt kan tillverkas för industriellt bruk.
Kroppen kan använda retinol för att tillverka retinal och retinoinsyra.
Retinol är en kommersiellt viktig retinoid: för livsmedelsändamål kan den syntetiseras från nedbrytningen av betakaroten.
Från betakaroten tillverkas retinal, som i sin tur syntetiseras till retinylacetat och vidare till retinol.
Retinol produceras via hydrolys eller reduktion av retinylestrar och retinal för metabolism.
Retinol är en alkohol som kan stabiliseras som retinylacetat eller retinylpalimtat.
Retinylpalmitat
Retinylpalmitat är en ester som bildas från reaktionen av retinol och palmitinsyra.
Palmitinsyra hittas i palmolja, smör, ost, mjölk och kött.
Den förekommer i förening med glycerin som triglycerid, palmitin (tripalmitin) i de flesta naturliga fettämnena, och i förening med en del andra alkoholer.
Retinylacetat
Retinylacetat är en ester som bildas från reaktionen av retinol och ättikssyra (etansyra).
Ättiksyra förekommer naturligt i kroppen och deltar i många biokemiska processer.
Kroppen bryter ner etanol till ättiksyra.
Ättiksyra tillverkas via bakteriefermentation eller att oxidation sker så att ättiksyra bildas.
Retinylacetat är lite mer värmestabilt än retilnolformerna. Används oftare i hudkräm.