Maltodextrin
Maltodextrin är processad stärkelse från majs, potatis, ris, korn, tapioka, kassava eller vete som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis via hydrolys, med syra och/eller enzymer.
Beroende på nedbrytningsgraden uppstår från stärkelse först tunnkokande stärkelse, därefter maltodextrin, sedan glukossirap (stärkelsesirap) och sist dextros. Den senare är en alternativ benämning på glukos.
Maltodextrin är sött och används främst som fyllnadsmedel och förtjockningsmedel i kosttillskott och livsmedel. Det innehåller ungefär 4 kalorier per gram.
Maltodextrin innehåller inte malt.
Kan man vara allergisk mot maltodextrin?
Man kan, men det är extremt ovanligt.
Maltodextrin är starkt processat och innehåller inget protein/DNA från den ursprungliga växten.
Ur den synpunkten spelar det ingen roll om råvaran är potatis, majs eller vete – slutresultatet är bara rent maltodextrin.
Hur är det, är maltodextrin fritt från gluten?
I de fall vete används som ursprungsmaterial blir slutprodukten glutenfri.
Processen med att bryta ned stärkelse för att tillverka maltodextrin innebär att proteindelen tas bort.
Livsmedelsverket uppger att produkter innehållande glukossirap, maltodextrin och dextros tillverkade från vete inte behöver märkas när det gäller vete-/gluteninnehåll, då industrin visat att resthalterna av gluten inte utgör någon risk, vare sig för personer med celiaki eller för dem med allergi mot vete.
Läs mer om detta på https://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/