Du är nu vid innehållet

Kiseldioxid

Grundämnet kisel förekommer naturligt i livsmedel i formen kiseldioxid (silica, SiO2).

Kisel i mat förekommer aldrig i sin ursprungliga eller fria form.

Kiseldioxid finns i högre mängder i växtbaserade födoämnen, bland annat i spannmål.

Koncentrationen av kiseldioxid är relativt låg i mat utvunnen ur animalier.

Kisel är en oumbärlig del av vår dagliga föda.

Mineralet och grundämnet kisel spelar en viktig roll av utvecklingen av benvävnad och för att behålla starkt skelett, benvävnad med rätt densitet, starka leder och hälsosam hud, hår och naglar.

Kiseldioxid är till exempel lika viktig som kalcium och andra näringsämnen för att upprätthålla stark benstomme.

Brist på kisel kan bland annat orsaka osteoartrit och artrit, hudbesvär och andra problem kopplade till bindväv och fysiologisk struktur.

En annan viktig aspekt av kisel är att det minimerar effekten av aluminium på kroppen och kan på så sätt förebygga sjukdom.