Kost och diet
Om du behöver något för att minska ditt sockersug, vill detoxa eller har bestämt dig för att gå ner i vikt hittar du här ett brett utbud av passande produkter och kosttillskott. Vi berättar även mer här nedan om Keto diet, vad det är, varför det är bra och hur du går tillväga för att genomföra det. Läs även om hur du gör en lyckad rening av kroppen.
Keto vad är det?
Keto diet eller snarare ketogen kost innebär att man minskar intaget av kolhydrater så mycket att man försätter kroppen i ett metabolt tillstånd kallat ketos och som efterliknar den effekt man får vid fasta. Kroppen använder då fett eller närmare bestämt ketonkroppar som huvudsakligt bränsle i stället för glukos. Det fettlager som finns på kroppen blir då mer lättillgängligt och fettförbränningen ökar betydligt. Många använder därför den ketogena kosten i de fall man vill uppnå en effektiv och snabb viktminskning.
Är keto diet bra?
Den ketogena kosten utvecklades under 1920-talet då den framgångsrikt användes som en beprövad metod för att behandla barn med epilepsi. På senare tid har man även börjat behandla vuxna med epilepsi med liknande goda resultat. Förutom epilepsi finns det flera studier idag som bekräftar hur den ketogena kosten kan användas för att behandla och motverka olika sjukdomstillstånd samt hur de som går över till ketos kan minska sina behov av mediciner. Det finns även studier och exempel på idrottare som valt att äta ketogent eller liknande typ av lågkolhydratskost och som ökat sin fettförbränningsnivå markant samtidigt som de bibehåller sina normala nivåer av glykogen, dvs lagret för kolhydrater.
Här är några av de positiva hälsofördelar man kan uppnå i ketos:
- Mental skärpa
- Förbättrad prestation
- Minskad hunger och sötsug
- Hög fettförbränning och minskat kroppsfett
- Stabil tillförsel av energi
- Lägre blodtryck
- Förbättrad mag- och tarmhälsa samt minskade IBS-besvär
- Förbättrade kolesterolnivåer vilket i sin tur kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom
- Förebyggande samt motverkande effekt av metabola syndrom som tex typ 2-diabetes
- Motverkande effekt på sjukdomar som epilepsi
Keto vad får man äta?
En ketogen kost består av ca 70 % fett, 20 % protein och 5-10 % kolhydrater. Kolhydraterna ska huvudsakligen bestå av grönsaker och helst de som växer ovan jord. Det är viktigt att undvika snabba och stärkelserika kolhydrater som pasta, potatis, ris, bröd och andra spannmål. Ju lägre intag av kolhydrater desto positivare hälsoeffekter, men riktlinjen är att hålla sitt kolhydratintag på max 20 g per dag.
Fettet ska komma från naturliga källor och en grundregel är att äta så mycket fett att man känner sig mätt, men inte mer. Vad gäller proteinet ska intaget vara måttligt och rekommendationen är att äta ca 1,2–2 g protein per kilo kroppsvikt per dag. Då den ketogena kosten bidrar till en minskad hunger, en mer stabil energinivå och bättre kontroll på aptiten behöver man inte äta lika många mål under en dag, ca 2-3 måltider brukar räcka.
Då man befinner sig i ketos är det också lättare att gå in i fasta vilket man med fördel då och då kan kombinera sin ketogena kost med. En ketogen kost fungerar också utmärkt att äta för den som är vegetarian.
Keto – Ketogena tillskott
Då fett är den huvudsakliga makronutrienten i en ketogen kost har det nyttiga och hälsosamma fettet en central roll. Fettet är inte bara mättande och rikt på energi, det får även maten att smaka bättre. Förutom livsmedel som fet fisk, avokado, smör och rena naturliga oljor som olivolja, avokadoolja och fiskolja kan man även komplettera sin keto kost med ketovänliga tillskott. Samtliga av Alpha Plus ketoprodukter innehåller mellankedjade triglycerider från 100% ren kokosolja, så kallad MCT-olja. Denna olja absorberas snabbt i kroppen, bidrar till en jämn blodsockernivå samt ökar energinivån och koncentrationen av ketoner i kroppen. Det går utmärkt att använda samtliga av Alpha Plus ketoprodukter i kosten. För att lättare få en keto frukost eller keto lunch kan man till exempel tillsätta keto produkter i en kaffe eller smoothie för ökad energi och minskad hunger mellan måltiderna.
Läs hela